Црна Гора: Суд вратио на посао наставницу која је деци причала о литијама

Наставница Ивана Булатовић доспела у жижу јавности у мају 2020, када су медији објавили да је добила отказ јер је наводно учила децу да црногорска црква и нација не постоје

Литије у Црној Гори (Фото: Спутњик/Небојша Поповић)

Наставница Ивана Булатовић која је у мају добила отказ у Основној школи „Сутјеска“ у Даниловграду, јер је објашњавала ђацима због чега се одржавају литије у Црној Гори, биће враћена на посао.

Информација је потврђена порталу borba.me у Основном суду у Даниловграду.

Булатовићева је тужила Основну школу и добила тужбу, па је ова образовна установа дужна да наставници исплати 756 евра, и да је врати на посао.

Наставница је навела да је у ОШ „Сутјеска“ била запослена на неодређено време где ради као професор физичког васпитања, и да је отказ добила наводно због злоупотребе ученика у политичке сврхе.

Појаснила је да је 27. јануара прошле године одржала час и да је деци причала о појави дискриминације у спорту, да би у једном трену ученица упитала шта мисли о тренутним дешавањима у земљи.

„Одговорила сам јој дајући јој свој вредносни суд, тада сам слободно изразила своје мишљење, не присиљавајући никог да тако мисли“, објаснила је Булатовићева.

Указала да је спорни аудио-снимак направљен недозвољено, јер је одлуком школе забрањено коришћење мобилних телефона, међутим без обзира на снимак, она није негативно утицала на ученике, нити је међу њима изазвала верску и националну нетрпељивост.

Булатовићева сматра да је новонастала ситуација дело недобронамерног родитеља који је користио своје дете да би јој наудио. Истакла је и да је у сваком демократском друштву препоручљива размена мишљења о разним темама јер утиче на то да деца формирају своје мишљење.

Портал подсећа да је наставница Ивана Булатовић у мају доспела у жижу јавности, када су медији објавили да је добила отказ јер је наводно учила децу да црногорска нација и црква не постоје.

Булатовићева је тада рекла да су јој речи истргнуте из контекста и да је наишла на медијску хајку.

„Запањена сам тиме што се објављује наведени текст уз кршење основног начела новинарског кодекса по коме и друга страна има право да се чује. Уместо да се пише о уручењу незаконитог отказа у време пандемије вируса који је блокирао свет и да се стане на страну жртве, доживела сам медијску сатанизацију и линч, а све са циљем да се оправда безакоње и да се жртва прикаже као кривац“, казала је Булатовићева тада.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 1. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар