Немачка: Број римокатолика и евангелиста први пут пао испод 50 одсто

Када се саберу припадници римокатоличке и евангелистичке верске заједнице, које су две највеће хришћанске цркве у тој земљи, може се видети да је њихов број пао на испод 50 одсто

Фото: Shutterstock

БЕРЛИН – У Немачкој римокатоличка и евангелистичка црква губе све више на утицају и вернике.

Тако су у Немачкој хришћани постали мањина, преносе медији.

Када се саберу припадници католичке и евангелистичке верске заједнице, које су две највеће хришћанске цркве у тој земљи, може се видети да је њихов број пао на испод 50 одсто.

„Ово је историјски преокрет. Након много векова по први пут у Немачкој више није нормално бити члан црквене заједнице”, објаснио је социолог Карстен Фрерк.

Он је указао да је тренд смањења броја припадника хришћанских верских заједница већ дуго уочљив.

У протеклих шест година тај тренд се убрзао.

Прошле године хришћани, то јест припадници католичке и евангелистичке цркве, чинили су 51 одсто становништва, а поређења ради, 1990. удео припадника тих верских заједница био је на 72 одсто, преноси Танјуг.

Немци католичке вере, пре свега, све више окрећу леђа својој цркви, и иступају из те верске заједнице због бројних афера.

Такође све је већи број Немаца који не желе да се изјашњавају о вери, а уједно је број муслимана у сталном порасту, како кроз имиграцију радне снаге, тако и услед великог мигрантског таласа протеклих година.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Ово што горе читате – није тачно! Тачно је да хришћани у Њемачкој и данас чине огромну већину становникка ове земље. Ради се само о оним грађанима који више не желе да плаћају држави порез за своју Цркву! Ко се изјасни да неће да плаћа И ТАЈ ПОРЕЗ – то је у реду, али се бртише са списка хришћана! Међутим они су и даље Хришћани , али порез не плаћају као и сви други нехришћани!“ Дакле, у Њенмачкој и даље доминирају ХРИШЋАНИ! И тако ће и остати…

  10
  4
 2. @РУНДО, шта су да су али изгледа их је протестантска етика опХрвала.

  А Политика је изгледа зрела за егзорцизам или барем за покајни ход до Диселдорфа (рачуна се и Инстаграм профил): ако ниси римовангелиста или е-католик ниси даклем хришћанин?

  Нема шта, „ово је историјски преокрет“.

  5
  1
 3. ПОЛИТИКА је штампала невероватну глупост :
  “У Немачкој су хришћани постали мањина” !
  Све европске земље су апсолутно хришћанске. Осим БиХ, Србије и Русије, у њима живи тек неколико процената муслимана. У Немачкој око 5 % (углавном Турака).

  Тужна чињеница је да између хришћана долази до ратова. Као код нас. Као у Украјини.

  Постоје људи који ригају верску мржњу. Спремају ратове. На нашем сајту на пр, јавља се један који би – имам утисак – доручковао протестанте, вечерао католике.
  Верска мржња је тешка болест

  5
  6

Оставите коментар