Србин католик др Нико Лепеш о Русима, Србима и Западу: Славождер и славочувар (1901)

У ово вријеме напада на руски и на српски народ, можда би било добро да видимо каква је ситуација била прије 120 година. Доста је цитирати епиграм Дубровчанина др Ника Лепеша из 1901. године, писан баш на ту тему

Извор: ИН4С

Србин католик др Нико Лепеш рођен је 1823, а преминуо је у свом вољеном Дубровнику 30. новембра 1901. Као љекар, дуго времена је боравио и радио у Србији. Био је занесен књижевношћу и сарађивао је у познатом часопису за културу и књижевност „Словинац“ у Дубровнику, који је излазио од 1878. до 1884, а сарадници су му били углавном Срби католици. Касније, у књижевном часопису „Срђ“, који су дубровачки Срби католици издавали од 1902-1908. године, постхумно је изашао (у бр. 2 од 31. јануара 1902, на стр. 83) његов епиграм „Славождер и славочувар“. Иако слијеп, уочи смрти је саставио тај епиграм, испровоциран ријечима пољског новинара Здиеховског (Zdiechovsky) на Трећем новинарском састанку (данас би рекли „конгресу“), 1901. године; Здиеховски је наиме рекао да су Руси „славождери“. „То је нашега старину коснуло, па састави овај епиграм, у ком Руса називље С л а в о ч у в а р о м“ (цитирано по „Срђу“).

Наведимо, као успомену на српског родољуба др Ника Лепеша, и овај кратак цитат из „Срђа“ бр. 2 за 1902. годину: „Китио је некадашњи „Словинац“ својим причама, епиграмима и доскочицама. Био је звањем лијечник, али се више бавио нашом књигом него ичијем. Био је Србин душом и тијелом. Бог му дао покој!“.

Извор: ИН4С

Славождер и славочувар

„Шта, будало, буљиш оба ока
Увјек тамо пут дивљег истока?“
Веле Србу; „тежи пут запада,
Гдје просвјета шири се и влада!“
Одр’јешито, Срб ће на то рећи:
„На западу враг је наш највећи,
С л а в о ж д е р а сила је жестока,
С л а в о ч у в а р брани нас с истока,
С истока нам сунце дан доводи,
А запад нас мрачној ноћи води.
Свеђ источно сунце ће нас гријат,
Народност нам, слободу развијат.
И да народ до тог може доћи,
С л а в о ч у в а р сам ће му помоћи“.

Никола Милованчев

Допуна наслова: Стање ствари

(ИН4С, 11. 4. 2022)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар