Вијести: Син Мила Ђукановића пријавио профит од четири милиона евра

Фирма „Kапитал инвест”, коју је Блажо у мају 2018. године добио на поклон од свог оца Мила Ђукановића, прошле године је остварила нето профит од 866 хиљада евра

Мило и Блажо Ђукановић (Фото: Филип Рогановић)

Четири компаније у којима је власник или сувласник Блажо Ђукановић, син предсједника државе Мила Ђукановића, оствариле су прошле године нето добит од 9,1 милион евра, од чега је његов чисти профит, на основу удјела у власништву, 4,17 милиона евра.

То се наводи у финансијским извјештајима које су компаније предале за прошлу годину.

Највећи профит имала је фирма „Кодио”, у којој Ђукановић има 39 одсто власништва. Ова фирма, која се бави информационим технологијама, имала је прошле године нето профит од 7,4 милиона евра, од чега Ђукановићу на основу удјела припада 2,89 милиона евра. Фирма је имала изузетно високу стопу профитабилности јер је од укупног промета од 14,3 милиона евра чисти нето профит износио 52 одсто. Основана је у мају 2018. године.

Ђукановић је преко своје друге фирме „Kапитал инвест” у јуну 2018. године од оснивача фирме „Кодио” Владимира Перуновића преузео 40 одсто њеног удјела без накнаде, што је наведено у уговору којег су „Вијести” раније добиле из Централног регистра.

На основу тог удјела који га је коштао нула евра, Ђукановић је лани остварио чист профит за себе од скоро три милиона евра а годину раније његов удио у профиту износио је 620 хиљада евра.

Од када је Ђукановић ушао у фирму имала је огроман раст прихода – у 2018. је он износио 2,1 милион, у 2019. 5,7 милиона, у 2020. 8,8 милиона евра, а лани 14,3 милиона. Нето профит фирме 2018. године је износио 46 хиљада, у 2019. 346 хиљада, у 2020. 1,59 милиона, а лани 7,43 милиона. Сједиште фирме је у Бемаксовој кули код хотела Подгорица.

Извор: Вијести

Фирма „Kапитал инвест”, коју је Блажо у мају 2018. године добио на поклон од свог оца Мила Ђукановића, прошле године је остварила нето профит од 866 хиљада евра. Старији Ђукановић је ову фирму основао 2007. године и преко ње је зарадио први званични милион евра, препродајући акције Прве банке. Новац за прву куповину тих акција Мило Ђукановић је, као што се накнадно сазнало, тада добио преко офшор фирме Душка Кнежевића са Кипра „Kомсел лимитед”, док су кеш колатерал од милион и по уплатили бизнисмени Жељко Михаиловић и Душан Бан Пиреус банци која је „Kапитал инвесту” одобрила кредит у истом износу. Садашњи предсједник Државе је више пута у Скупштини и јавности раније лагао да је овај кредит добио на основу свог угледа у пословном свијету.

”Kапитал инвест”, која је регистрована за консултантске активности, лани је имала укупни приход од милион евра, од чега је чак 85 одсто био чист профит. Фирма има троје запослених.

Трећа Ђукановиће фирма „ББ Солар”, која се бави постављањем електричних инсталација, лани је остварила профит од 764 хиљаде евра, дупло мање него у 2020. години. Ова фирма је по пола основао са партнером Иваном Бурзановићем, тако да од укупног профита Ђукановићу припада 382 хиљаде евра. Компанија има 28 запослених, а лани је имала приход од 9,7 милиона евра.

Ова фирма је према јавним подацима од 2015. године, сама или као дио конзорцијума, добила 13 послова на јавним тендерима са државом или државним фирмама, укупне вриједности од око 57 милиона евра.

Четврту фирму „ББ Хидро”, Ђукановић такође посједује по пола са Бурзановићем, а бави се продајом струје Електропривреди из малих електрана. Лани је имала нето профит од 55.806 евра, три пута већи него годину раније.

Опрема: Стање ствари

(Вијести/НСПМ, 8. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Блажо Ђукановић очигледно носи гајбице много брже и ефикасније него Марко Милошевић.

Оставите коментар