Литванија прва потпуно прекинула увоз гаса из Русије

Ми смо прва земља ЕУ, међу земљама које је снабдевао Гаспром, која је стекла независност од руског гаса, рекао министар енергетике Даиниус Креивис

Фото: Максим Шеметов/Ројтерс

ВИЛЊУС – Литванија је саопштила да је у потпуности прекинула увоз гаса из Русије и да је прва од 27 земаља Европске уније која се ослободила енергетске зависности од Москве.

То је саопштило литванско Министарство енергетике касно синоћ, додајући да је та мера ступила на снагу почетком априла, пренео је АП.

Литванија је јуче смањила увоз руског гаса на нулу, што је корак који се сматра прекретницом у постизању енергетске независности тој у бившој совјетској републици од 2,8 милиона становника, саопштило је Министарство.

„Ми смо прва земља ЕУ међу земљама које је снабдевао Гаспром, која је стекла независност од руског гаса, а то је резултат вишегодишње кохерентне енергетске политике и правовремених инфраструктурних одлука”, рекао је министар енергетике Даиниус Креивис.

Председник Литваније Гитанас Науседа објавио је оптимистичан твит на свом налогу и позвао друге европске нације да учине исто.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар