Емир Кустурица: У Украјини рат против православља, корона је изгледа „ручни рад“

Руско-украјински конфликт би се сигурно као наставак пандемије уклопио у теорију сукоба цивилизација Самјуела Хантингтона, рекао српски режисер у беседи приликом примања Светосавске повеље

Емир Кустурица (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Редитељ Емир Кустурица рекао је у Београду да је рат у Украјини рат против православља и оценио да би било боље да су председници са Запада присуствовали ранијим Парадама победе у Москви уместо што „сада гледају ту параду уживо“.

„Рат у Украјини, за кога са сигурношћу можемо да тврдимо како је дуго припреман уз асистенцију Пентагона, заправо је рат против православља и свега што једна аутентична култура представља као главну препреку на путу трансхуманизма – претварања људи у оно што је проверено“, рекао је Кустурица у бесeди поводом Светосавске повеље, коју додељује Српско просветно и културно друштво „Просвета“, а која му је уручена данас у Храму Светог Саве у Београду.

Кустурица је оценио да је украјинска Влада „пронацистичка и да се окренула против народа Доњецка и Донбаса само зато што су желели пријатељство са Русијом и да живе по својим принципима и у својој култури“.

„Ми тек сада почињемо да схватамо природу нацизма, јер су његови корени прекривени емоцијама ослобађања у Другом светском рату. И да ли је на крају било боље и јефтиније, а то је моје обзирно питање, да су председници са Запада присуствовали прослави неколико година на Паради победе у Москви уместо што сада гледају ту параду уживо? Нема сумње да би било боље, али је сигурно да су они тада знали оно што нама у то време није било познато“, рекао је Кустурица.

Корона је изгледа ручни рад

„Откако је почео рат у Украјини као да су сви други ратови ишчезли или, још горе, као да их никада није било“, указао је Кустурица и побројао ратове вођене пре Украјине, и то од Доминиканске Републике 1965. до Сирије 2011. године.

Додела Светосавске повеље СКПД Просвјета Емиру Кустурици (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Кустурица је оцијенио да је Католичка црква „своју најморбиднију тачку доживела појавом нацизма и Хитлера“, за којег наводи да је био пројекат свјетског капитала, не само немачког.

„Ватикан и Америка покупили су после Другог светског рата читаву армију специјалиста за биолошки рат из Европе и Јапана и повели са собом да тамо у скривеним баштама одрже живом тајну нацистичког експеримента“, навео је Кустурица.

Он је истакао да су „тридесетих година 20. века, као и сада, нацизам толерисали Енглези и Французи, као и Италијани“.

„Да су се супротставили 1938. године Французи и Енглези, не би било Другог светског рата. Очигледно да им је Хитлер требао за оно што је раније безуспешно требао да обави Наполеон“, рекао је Кустурица.

Он је напоменуо да се поставља питање да ли је нацизам сада у новом оделу или ће то само бити нова форма феномена „од којег ће много касније бити оно што је започето пандемијом ковида-19“.

„То би по Клаусу Швабу требало да нас уведе у бесконфликтно друштво у којем ће хајтек паган дозволити да му под кожу ставе довољно направа, па да више не мора да брине ни за нацизам, ни комунизам, ни социјализам ни било који -изам. Нови паган неће морати да мисли, нити да поставља, по Швабу, бесмислена питања – ко је, шта је, где је, куда ће“, рекао је Кустурица.

Емир Кустурица и патријарх Порфирије (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Он је оценио да се у причи „Велики инквизитор“ испричаној у роману Фјодора Достојевског „Браћа Карамазови“ налази тумачење свега кроз шта свет данас пролази.

Кустурица је рекао да је синоћ гледао документарни филм о биолабораторијама које су уништене у Украјини и које су заправо биле сејачи смрти, те оценио да је „корона, изгледа ручни рад“.

„Мануфактура која је засејана прво у Грузији, где се троши 20 милиона долара годишње и где један човјек који је провео на томе истражујући 20 година и код кога се пробудила савест упозорава своје суграђане да се, преко комараца и гамади, над њима врши најгнуснији експеримент“, рекао је Кустурица.

Он је указао на то да амерички политиколог Самјуел Хантингтон у свом делу „Сукоб цивилизација“ није случајно обрадио и рат у БиХ, пошто је, како је навео, извесно да су у том рату били препознатљиви симптоми онога што је назвао „сукобом цивилизација“.

„Једино што у последњем рату и разваљивању Југославије, коју је докрајчио НАТО, није било времена за прозелитске радње које су католици обавили од 1941. до 1945. године“, рекао је Кустурица.

Са доделе Светосавске повеље Емиру Кустурици (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Али је, нагласио је српски режисер, истина да су после ратних дејстава етнорелигијске групе још више затворене у себе, а неповерење веће него пре почетка рата деведесетих, при чему је најбољи пример то што борци војске Алије Изетбеговића у априлу 1995. године, скупљени да обиљеже крај рата, нису кликтали НАТО-у него Саудијској Арабији и Турској.

Кустурица сматра да су и рат у БиХ и велики светски сукоби у свом темељу религијски „као што је и овај у Украјини“.

„Хантингтон није доживео појаву ковида и његово разарајуће деловање нити руско-украјински конфликт, који би се сигурно као наставак пандемије уклопио у његову теорију сукоба цивилизација. Сигурно је да би пронашао одговор да ли би руске јединице ушле у тај сукоб да није било њихове браће православаца“, рекао је Кустурица.

Он је као позитивно истакао да, упркос ширењу енглеског језика, народи и даље говоре своје језике и развијају своја говорна подручја и напоменуо да је осјећај припадности и идентитета последња линија одбране у данашњем свијету, када се мери свака реч, сваки зарез, а не оно што човек чини целог живота.

„Једна погрешна реч може да вас уведе у велику трауму, међутим човеково је да се брани и припада својој култури“, поручио је Кустурица.

„Додатно сам мотивисан да снимим филм „Злочин и казна“, међутим, добио сам отказ на Западу. Они неће да раде Достојевског, тако да ћу морати да се преоријентишем на Русију“, каже за Спутњик Емир Кустурица.

КУСТУРИЦА: Добио сам отказ на Западу као Достојевски

Нашем славном редитељу свечано је уручена Светосавска повеља Српског просветног и културног друштва „Просвјета“, признање која се додељује истакнутим појединцима у служби српског народа.

У друштву бораца за „нашу ствар“

После најзначајнијих светских признања, пре свега за режију, лауреат Светосавске повеље Емир Кустурица је рекао да се ова награда разликује од других по томе што нико неће покуцати на његова врата и тражити му је назад.

„Ова награда мене у ствари ставља у добро друштво и веома сам срећан што ми је додељена. За разлику од других награда које имају другу врсту одјека, ова заокружује друштво важних бораца за нашу ствар, а ја постадох један од њих и зато сам врло поносан“, истакао је Кустурица.

Присутни у крипти Храма Светог Саве (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Свечаности у крипти Храма Светог Саве присуствовали су лауреат Емир Кустурица, академик Матија Бећковић, Његова светост патријарх српски Порфирије, митрополит црногорско-приморски Јоаникије и чланови Синода СПЦ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Срна/Глас Српске/Спутњик/НСПМ, 31. 3. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

6 replies

 1. 02.94.1999 Kuršumlija. Srbija.

  Američki i Engleski avioni BRUTALNO BACAJU BOMBE
  po malom Srpskom južnom gradu.

  13-est Srpskih ŽIVOTA je UGAŠENO tog jutra.

  500-na Srpskih kuća je SRAVNJENO sa zemljom.

  KOLATERALNA ŠTETA.

  Javlja NATO glasnogovornik Džejmi Šin.

  Englez.

  24.03.2022 godine, na 23 godišnjicu (TAČNO) u
  glavnom gradu KURVE EVROPE I IMPERIJE ZLA sa imenom BRISEL, sakupljaju se:

  NATO ( nova američka teroristčka organizacija),
  G7 ( gmizavci 7) i
  EU ( evropa umora).

  SLUČAJNO.
  Ne.
  NAMERNO.

  Emir ( u prevodu posrbljeno znači: onaj koji upravlja) i
  istovremeno,
  Nemanja ( bez prevoda i posrbljavanja znači: ne manjka pameti), uvek nepogrešivo GOVORI svaki put
  ono što je TAČNO TAKO.

  Rat je DAVNO objavljen dvojici MEDVEDA.

  SIBIRSKOM.

  I

  PANDA.

  Ja nisam stručan i pametan kao EMIR ili NEMANJA,
  ali ZNAM jedno:

  Ništa neće biti kao pre 24.02.2022 godine.

  Svako JUTRO od 24.02.2022 godine se BUDIM i molim se da OVAJ PUT moja jedina u celome sunčevom sistemu i svim bližim i daljim GALAKSIJAMA a
  najlepša i najbolja zemlja na SVETU, sačuva od
  SVEGA I SVAČEGA, što NAS je do sada od 1389 godine
  pa do 2004 godine SNALAZILO.

  SVAKO JUTRO.

  ČIM OTVORIM OČI.

  SRBIJA OD ZLATA JABUKA.

  19
 2. Какав говор! Такве речи истине о нашој садашњости и њеним узроцима, опасностима која нам прете, жељно очекујемо да чујемо из уста наших свештеника и епископа, пастира. Али авај! Никада још не чусмо.
  Присутним црквеним великодостојницима, господин Кустурица је одржао својеврсно предавање из православља, својим православним погледом на свет,подсетивши их шта су римокатолици урадили Христу и шта и даље раде. Такође, подсетивши их да смо ми православан народ (не молимо се са Латинима нити им љубимо руке), и да зато ми природно волимо православну Русију! Без намере да то уради, он их је подсетио и какви би они морали бити, а нису!

  14
  5
 3. Дал’ је оно на петој фотографији Вучела или је то само „његова Шаума“? Ако јесте, и правилно је да седи у тзв. нултом реду, и испред патријарха! 😉

  8
  2
 4. На овом скупу Емир Кустурица је рекао да је рат у Украјини “рат против православља”.

  Не бих се сложио.
  Сматрам да је то пре свега “економски рат”.

  Ево и мишљења Владимира Путина :

  “САД покушавају да покрену економски рат против Русије или су га, могло би се рећи, већ покренуле. Он није почео сад, нити последњих месеци. Стално су се уводиле нелегитимне санкције, ограничења против наше земље, дуги низ година. Њихов циљ је обуздавање развоја Русије, поткопавање нашег суверенитета, слабљење потенцијала у производњи, финансијама, технологијама”.

  Ове Путинове речи налазе се на нашем сајту у чланку :

  https://stanjestvari.com/2022/04/02/putin-sankcije-zapada-su-cena-za-slobodu-i-nezavisnost-rusije/

 5. ЕКОНОМСКИ РАТ који помиње Путин је углавном рат за природна богатства – енергенте гас и нафту. То није рат против православља. Руски и амерички интереси су сукобљени у више земаља, на пр у Турској, Сирији, Либији, Венецуели, Мали – где су Руси спречили долазак америчких пиона на чело државе. За узврат, Амери су на чело Украјине (и многих других земаља) довели своје.

  Главни циљ САД је да Русији отму Крим са луком Севастопољ и тиме спрече њен излаз ка Југу, ка Средоземном мору. Исти циљ су имале Енглеска и Француска када су пре 170 година водиле дуг и тежак Кримски рат (1853 – 1856).

  28 марта, Путин је јасно дефинисао услове за прекид инвазије Украјине : “Признање Крима као руске територије”, “денацификација украјинске власти” и “неутралан статут Украјине”.

  Србија је на ветрометини, без заштите.
  Треба да остане ван сукоба.

 6. „РУСИЈА ЋЕ БИТИ ОРУЂЕ БОЖИЈЕ ПРОТИВ НАТО!“ –
  Свети Пајсије Светогорац

  5
  1

Оставите коментар