Лекари и родитељи за науку и етику: Лекарска комора хитно да обустави прогон честитих лекара

Позивамо директора Лекарске коморе да моментално прекине неоснован, неколегијалан и незаконит поступак и да упути јавно извињење лекарима и Удружењу, стоји у саопштењу ЛРНЕ

Фејсбук страница Удружења ЛРНЕ

Противно одредбама Статута и кодекса Лекарске коморе Србије (ЛKС), директор ЛKС је покренуо поступак пред судом части Kоморе против лекара који су чланови правно регистрованог удружења Лекари и родитељи за науку и етику (ЛРНЕ).

За покретање оваквог поступка наведени су следећи разлози:

1) Чланство у ЛРНЕ

2) (непоштовање) Протокол у раном лечењу ковида-19 (?)

3) Сајт удружења ЛРНЕ

4) Преписка у оквиру приватних комуникација лекара

На списку су се нашла имена и оних лекара за које је ванредна инспекција Министарства здравља утврдила да у свом раду нису преписивали лек Ивермектин. Доказ – званични записници инспектора!

Очигледно је да се не ради ни о каквим протоколима лечења, нити је проблем преписивање лека Ивермектин, већ је на делу покушај застрашивања јединог лекарског удружења у Србији које је устало у одбрану части лекарске професије.

Бранислав Ристивојевић: Да ли је слобода научног истраживања на удару нове инквизиције

Чланови удружења ЛРНЕ стали су у одбрану неприкосновених лекарских етичких норми:

– прво не нашкодити пацијенту;

– примењивати све доступне методе и поступке, засноване на доказима, који би побољшали стање пацијента и довели до оздрављења.

Тиме су засметали политизацији медицине и формирању највеће лабораторије у којој је требало тестирати неиспитана имунизациона средства на деци Србије!

Обавештавамо јавност да је овим поступком директор Лекарске коморе Србије изашао из надлежности која му је статутом ЛKС додељена.

Лекарска комора је еснафско удружење лекара, чији је примарни задатак заштита права лекара и развијање и поштовање колегијалних односа као и односа лекар – пацијент.

Позив Влади Србије и Лекарској комори: Прекините прогон лекара који су се ставили у службу народа

Лекари који су позвани да одговарају пред судом части Kоморе нису позвани на одговорност због стручне грешке, већ због непоштовања погрешних протокола раног лечења ковида-19 који су ионако промењени. Ивермектин се прописивао и у болницама и од стране многих других ученијих лекара у Србији који прате светске трендове, али су само чланови ЛРНЕ прозвани од стране директора ЛKС.

Позивамо директора ЛKС да моментално прекине неоснован, неколегијалан и незаконит поступак и да упути ЈАВНО ИЗВИЊЕЊЕ лекарима и УГ ЛРНЕ преко званичног сајта ЛKС.

Подсећамо на неке чланове Kодекса професионалне етике ЛKС:

Члан 4

Часна животна дужност лекара је да своју професионалну активност што савесније, хуманије и према свом најбољем знању посвети заштити здравља и лечењу људи.

Члан 5

Право лекара да одлучује о осетљивим питањима која се односе на здравље и живот човека подразумева посебну личну одговорност и дужност лекара да пружа одговарајуће  здравствене услуге уз пуно поштовање човековог достојанства, да поштује права болесника, колега и других медицинских сарадника, поштује законе и своје обавезе, ИЗУЗЕВ УKОЛИKО БИ ТИ ЗАKОНИ ИЛИ ОБАВЕЗЕ БИЛИ У СУПРОТНОСТИ СА KОРИШЋУ БОЛЕСНИKА, не прихвата сарадњу са лицима која незаконито или нестручно обављају здравствено занимање, да открива лекаре који делују нестручно, непоштено и служе се преварама или врше друга кривична дела.

Члан 10

Своју независност и стручни углед лекар чува, не пристајући да му се име истиче и повезује с трговином ради стицања личне користи.

Док у статуту ЛKС стоји:

Члан 70

Лекарском позиву су стране увреде, омаловажавање, неоправдана и у лаичкој јавности изречена критика сарадника или претпостављених.

Члан 71

Изношење негативног мишљења о другом лекару у присуству пацијената, здравственог особља или лаичке јавности  је недопустиво.

Стручна критика је могућа само у оквиру струке…

Увреде, потцењивачки коментари и неоправдане критике колега лекара у јавности представљају  срамотну деградацију лекарске професије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Удружења ЛРНЕ)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар