Светскa банкa одобрила Србији зајам од 50 милиона долара за соларне панеле

Светска банка очекује да ће примена пројекта допринети да 3.000 домаћинстава престане да користи традиционалне видове грејања на чврста горива

Фото: А. Васиљевић

Одбор извршних директора Светске банке јуче је одобрио зајам у вредности од 50 милиона долара за Пројекат чисте енергије и енергетске ефикасности за грађане.

Намера је да помогне Србији да оствари своје стратешке циљеве, декарбонизацију економије и укључивање већег броја грађана у енергетску транзицију, саопштила је Светска банка.

Додаје се да је пројекат намењен повећању енергетске ефикасности и уградњи кровних соларних панела, који треба да омогуће домаћинствима да са фосилних горива пређу на чисту енергију, преноси Танјуг.

„Стамбени сектор у Србији поседује велики неискоришћен потенцијал за унапређење енергетске ефикасности: домаћинства чине око једну трећину финалне потрошње енергије у Србији, а око три четвртине енергије коју користе служи за грејање”, рекао је директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара, преноси се у саопштењу.

Додаје се како се очекује да ће током пет година трајања пројекта улагање у одрживо грејање стићи до 25.000 домаћинстава, док ће око 2.500 најугроженијих домаћинстава добити подршку путем „допунских субвенција” за социјалну инклузију.

Светска банка очекује да ће примена пројекта допринети да 3.000 домаћинстава престане да користи традиционалне видове грејања на чврста горива.

Наводи се да би уградња кровних соларних панела требало да за четири мегавата повећа укупну инсталисану снагу постројења на обновљиве изворе енергије у Србији.

„У градским срединама, 60 одсто домаћинстава која немају приступ даљинском грејању греје се на дрва, а још 15 одсто њих на угаљ, што представља значајан извор загађења ваздуха”, наводи се у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Zimi nema sunca ili je jako slabo. Tako da grejanje na struju je nemogice. Posedujem solar panels. Svakako u Australiji zime su toplije , pa ipak nema vajde od solar panels. I sta cemo sad?

  11
 2. Dear @Saffron,

  Свецка банка мора бити здрава, бити здрава, бити здрава…

  Није ни намењено да греје него да се свако мало ‘купи цигла’ од Свецке банке. Ту више није ни презадуживање у питању него чисто показивање лојалности Свецкој влади у повоју, такорећи чланарина. Као што је, подсетимо се, својевремено уплаћен аванс за (де)генску терапију, тзв. ‘вакцину’.

  Иначе се мора бити тежак и злонамеран имбецил да би се у 21. веку задуживао у страној валути која не да пола века нема златну подлогу него нема никакав смисао. Који мито то може да покрије?

  Свецка банка мора бити здрава, IMF too.

  16
 3. И соларни панели имају свој век, а (пре)скупи акумулатори без којих не могу да раде, још и краћи. Исто важи и за ветрогенераторе, али и електрична возила, код којих након одређеног броја циклуса акумулатори морају бити исто замењени, а цена им достиже од десет до тридесет процената вредности новог возила. Нема ту ништа „зелено“, јер се претходно побројани а истрошени акумулатори морају рециклирати. Цела та „зелена агенда“ (климатске промене, глобално загревање, емисија, декарбонизација) је чист хохштаплерај сатаноизабраних.

  14
  1
 4. Добра вест је да угља има сигурно за наредних 100 година само у колубарском басену.
  Лоша вест је да ми бирамо најгоре и најнеспособније да нам воде државу и најважније националне ресурсе.
  Оно што нећете чути на вестима јесте да струка предлаже да се на 6 месеци стане са производњом угља у Колубари и да се скида само откривка.
  Наравно, политика не жели ни да чује. Ето, таква је ситуација, да не оптерећујем детаљима зашто се то предлаже.
  Питање загађења је јако комплексно и са много фактора, али Колубара је питање националне сигурности.
  Почели су да враћају неке људе који и те како знају посао, што говори колико је дубок понор где су нас гурнули, али и дaље не слушају.

  14

Оставите коментар