Зеленски захвалио власнику Фејсбука на помоћи у добијању пропагандног рата

Другим ријечима, Фејсбук непосредно помаже Украјини дозвољавајући украјинску пропаганду и забрањујући руску

Владимир Зеленски (Фото: Anadolu Agency via Getty Images)

(Summit News, 14. 3. 2022)

Предсједник Украјине Владимир Зеленски захвалио је Фејсбуку што му је помогао да добије пропагандни рат.

Пошто је прошле седмице дозволио подршку неонацистичком батаљону Азов, Фејсбук (сада Мета, нап. Стања ствари) објавио да ће дозволити позиве на насиље према Русима.

„Усљед руске инвазије на Украјину привремено смо дозволили облике политичког изражавања попут, смрт руским насртљивцимаʻ, који би иначе нарушавали наша правила, попут правила о позиву на насиље. И даље нећемо дозвољавати позиве на насиље против руских цивила”, изјавио је представник за штампу Мете.

Москва је узвратила забрањујући и Фејсбук и Инстаграм у Русији.

Предсједник Зеленски се на Твитеру захвалио власнику Мете Марку Цукербергу на подршци Украјини у „информационом свијету”.

„Рат није само војно супротстављање на украјинској земљи. У питању је и жестока битка у информационом свијету. Захваљујем Мети и другим интернет платформама које су активне у помоћи и подршци Украјинцима.”

Другим ријечима, Фејсбук непосредно помаже Украјини дозвољавајући украјинску пропаганду и забрањујући руску.

Све то упркос чињеници да је у свега неколико седмица било више измишљених прича које су одјекнуле, укључујући Змијско острво и наводни напад на Споменик холокаусту у Кијеву, који се није десио.

„Фејсбук је помогао Зеленском у ширењу безбројних дезинформација у покушају да на превару увуче НАТО у Трећи свјетски рат”, пише Крис Менахан. „Недавно су помогли Зеленском да шири лажи о руском тенковском нападу на атомску централу Запорожје послије ког је дошло до радиоактивног цурења које би могло узроковати нуклеарни холокауст и збрисати читаву Европу (ако се НАТО одмах не укључи у рат и започне Трећи свјетски рат).”

Танјуг: Анализа рата у Украјини – нуклеарке, рат и мир

„Помогли су Зеленском и да шири лажи о руском нападу на Чернобиљ.”

Фејсбукова одлука да дозволи позиве на насиље над Русима донесена је упркос стварног насиља усмјереног против Руса.

Прошлог викенда Руски дом науке и културе у Паризу нападнут је молотовљевим коктелом, а у Даблину је човјек камионом пробио капију руске амбасаде.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар