Александар Вучић: Европски савет одлучио – Србија да не увози нафту из Русије, а ЕУ да увози

Та одлука је за нас чудна, рекао је Вучић, и разговарамо са ЕУ, америчким партнерима и руским партнерима. Нису казнили Русе, нису казнили себе, казнили су нас, навео председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Европски савет донео је одлуку којом се тражи да Србија не увози нафту из Русије.

„Дуга је одлука, суштина је у томе да су Европљани себи оставили могућност да на њиховој територији послују са Гаспромњефтом и увозе и извозе нафту од Руса, али да треће земље где су предузећа и рафинерије у већинском власништву Руса не могу да увозе руску нафту”, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Та одлука је за нас чудна, рекао је Вучић, и разговарамо са ЕУ, америчким партнерима и руским партнерима.

„Нису казнили Русе, нису казнили себе, казнили су нас”, навео је Вучић.

Водимо разговоре да Србија буде изузета из те одлуке и надамо се да ће то бити решено у наредних 48 сати, додао је председник Србије и рекао да јутрос разговарано са Русима и да имамо три опције уколико Србија не буде изузета.

Александар Вучић: Поново ћемо имати само један лет за Москву јер се води хајка против Србије

Ситуација је врло компликована за нас, али решићемо је, рекао је Вучић.

„Преговори с Русијом о новом уговору за увоз гаса после избора”

Вучић је рекао да се тренутно не воде суштински преговори са Русијом о новом уговору за увоз гаса и да ће их бити након избора.

Изразио је уверење да ће Србија добити најбољу цену у Европи, истичући да Србија према Русији није уводила санкције.

„Што се гаса тиче, неће бити суштинских преговора пре избора. Они који добију поверење грађана моћи ће да преговарају. Важно је да покушамо да за наше грађане обезбедимо што је најбоље и најјефтиније могуће. Ако не буде неких других сметњи, као прекида гасовода, што се десило на Јамалу, то јест ако се такве ствари не буду дешавале са Бугарском, јер и она у великом проценту зависи од руског гаса, верујем да ћемо имати повољну цену”, рекао је Вучић.

Александар Вучић: Биће потпуна катастрофа ако Бугарска прекине доток гаса из Русије

Он је казао да ће цена бити нешто другачија у односу на цену пре пола године или пре годину дана.

„Верујем и сигуран сам да ћемо имати најбољу цену у Европи. Али ко може гарантовати да ће све функционисати. Да зависи од нас, данас бих могао да кажем да бисмо били у три европске земље са најповољнијом ценом”, навео је Вучић.

Указао је на огромне проблеме са којима се Србија суочава у обезбеђивању робе.

„Ниједно осигуравајуће предузеће неће да дâ гаранције за превоз робе преко Црног мора до Констанце. Поставља се питање одакле да довозимо, али сналазимо се. Имају неке ствари о којима ћу, када будемо добро проучили наредних дана обавестити људе”, рекао је он додајући да се ради о стварима које су плод санкција ЕУ.

Истакао је да ће у Србији бити свега довољно и да ће се трудити те цене буду међу најнижима на европско континенту, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар