Црна Гора: Америчка амбасада тражи од СПЦ да стане у одбрану народа Украјине

Амбасада САД у Подгорици реаговала на изјаву митрополита Српске православне цркве Јоаникија „да је Црна Гора пројектована да буде мала Украјина”

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије (Фото: Небојша Марјановић)

ПОДГОРИЦА – Амбасада Сједињених Америчких Држава у Црној Гори позвала је све друштвене лидере, укључујући челнике Српске православне цркве, да стану у одбрану храброг народа Украјине који је, како се наводи, жртва немилосрдног убијања чији је једини циљ да председник Русије Владимир Путин оствари своје геостратешке циљеве.

То је из Амбасаде саопштено на упит Радија Слободна Европа (РСЕ) поводом изјаве митрополита Српске православне цркве (СПЦ) Јоаникија „да је Црна Гора пројектована да буде мала Украјина”.

У одговору Амбасаде се наводи и да председник Путин сноси потпуну одговорност за, како наводе, „неморалан, неоправдан и ничим изазван напад на народ Украјине”.

Амбасадорка САД: Очекујем да СПЦ буде партнер у промовисању религијске и међуетничке толеранције у Црној Гори

„Знајући за шта је председник Путин способан, време је да Црна Гора удвостручи напоре у циљу придруживања Европској унији (ЕУ), како би обезбедила своју будућност – просперитетне, демократске европске државе”, навели су из Амбасаде САД, преноси Танјуг.

Митрополит СПЦ у Црној Гори Јоаникије је 13. марта изјавио да су „догађаји у Украјини последице безбожништва”, и да је „Црна Гора пројектована да буде мала Украјина”.

Митрополит Јоаникије: Црна Гора пројектована да буде мала Украјина

„Ми морамо да саосећамо са православним народом у Украјини, пре свега да се молимо Богу за тај народ, који се, нажалост, међусобно завадио. А то нам не делује непознато: и код нас је много подела и завада. Па и Црна Гора је пројектована да буде мала Украјина”, истакао је Јоаникије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар