Русија се повлачи из Савета Европе

Русија неће учествовати у томе да НАТО и послушна ЕУ претворе најстарију европску организацију у још једну трибину са које ће се заклињати у западну надмоћ и дивити се себи, поручује руско Министарство

Фото: Flickr/Dominique edte

Москва неће учествовати у претварању Савета Европе у трибину за западно самољубље од стране НАТО-а и ЕУ: „Уживајте једни с другима, али без Русије”, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

„Државе ЕУ и НАТО-а, непријатељске настројене према Русији, злоупотребљавајући своју апсолутну већину у Комитету министара Савета Европе, настављају са политиком која води уништавању Савета Европе и заједничког хуманитарног и правног простора у Европи”, наводи се у саопштењу.

Москва упозорава да „ток догађаја постаје неповратан”.

Русија објавила списак непријатељских земаља – међу њима Црна Гора, Северна Македонија и цела ЕУ

„Русија нема намеру да се помири са тим субверзивним акцијама колективног Запада у оквиру наметања ‘поретка заснованог на правилима’ као замену за међународно право које газе САД и њихови сателити. Русија неће учествовати у томе да НАТО и послушна ЕУ претворе најстарију европску организацију у још једну трибину са које ће се заклињати у западну надмоћ и дивити се себи. Нека уживају у међусобној комуникацији, али без Русије”, поручује руско Министарство.

Кремљ: Повлачимо се из свих механизама Савета Европе

Излазак Русије из Савета Европе значиће и повлачење из свих његових институција, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Наравно, иступање из Савета Европе подразумева и повлачење из свих механизама”, рекао је он.

Дмитриј Песков (Фото: РТРС)

Питање под којим условима Москва може да се врати у Савет Европе, Песков је преусмерио руском спољнополитичком ресору.

Подсетимо, раније је Савет Европе покренуо процедуру привременог обустављања чланства Русије у тој организацији због руске специјалне операције за заштиту Донбаса.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар