Аљбин Курти: Осудити Србију због става према Русији

Премијер тзв. Косова истиче да у Приштини одавно „упозоравају на Србију” која се није покајала за злочине и додао да је напад на Украјину „напад на цивилизовани свет” и „напад на све нас” 

Аљбин Курти (Фото: AFP 2021/ARMEND NIMANI)

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти казао је да Косово солидарише са Украјином, јер у борби Украјине „види себе”, и истакао да треба осудити Србију због нереаговања на напад Русије. Он истиче да одавно „упозоравају на Србију” која се није покајала за злочине, преноси Економија онлајн.

Он је на пленарној седници одржаној у Скупштини Косова казао да се пре недељу дана догодило оно што је мало ко очекивао.

Курти је на седници рекао да је напад на Украјину „напад на цивилизовани свет” и „напад на све нас”, као и да Украјинци нису започели рат, пренела је Економија онлајн.

„Разлог зашто се солидаришемо са њима је тај што у њиховој борби за слободу видимо себе”, рекао је Курти и додао да Приштина осуђује Србију, јер „не реагује” и не уводи санкције Русији.

Александар Вучић: Србија се у УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији

„Сви јасно и одлучно морају осудити војну агресију. У питању је целокупна архитектура изграђена после Другог светског рата. Наша будућност је у питању”, сматра Курти.

Поновио је да тзв. Косово одавно упозорава на Србију, која се, како тврди, „није покајала за злочине из прошлости”. Он је, такође, рекао да ће Косово убрзати процес аплицирања за чланство у ЕУ и затражио да пет држава ЕУ које то нису учиниле признају једнострано проглашену независност Косова, преносе Репортери.

„Позивамо пет држава ЕУ да признају ову реалност хитним признавањем независности Косова. Независност Косова је пример који узима у обзир вековну неправду и геноцид Србије над нашим народом”, рекао је Курти.

Седници у Приштини присуствовала је и известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон.

Виола фон Крамон: Волели бисмо да видимо самопоуздане и одлучне Србе на КиМ

Генерална скупштина УН, чији Приштина није члан, јуче је усвојила резолуцију којом се осуђује руска инвазија на Украјину.

За резолуцију је гласало 141 од 193 чланица Генералне скупштине, међу којима и Србија.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 3. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар