Виола фон Крамон: Волели бисмо да видимо самопоуздане и одлучне Србе на КиМ

Једна од мојих кључних порука је и та да бих хтела да видим одлучнију српску заједницу на Косову, која ће јасно говорити о својим циљевима, али и проблемима, рекла Фон Крамон у северном делу Косовске Митровице 

Виола фон Крамон (Извор: N1)

Европска посланица Виола фон Крамон изјавила је да је поштовање права Срба на Косову у интересу Европске уније, јер су Срби саставни део Косова.

Фон Крамон, која је и европска известитељка за Косово, састала се данас у северном делу Косовске Митровице са представницима цивилног друштва, али не и са градоначелником, упркос покушајима, пише портал Коссев.

„Мислим да је важно показати да су косовски Срби саставни део Косова. У нашем интересу, у интересу ЕУ и Европског парламента је да видимо да се њихова права поштују, да нису дискриминисани у смислу приступа инфраструктури, услугама, језику и тако даље”, истакла је Фон Крамон.

Она додаје да је једна од њених кључних порука и та да би хтела да види одлучнију српску заједницу, која ће јасно говорити о својим циљевима, али и проблемима.

Виола фон Крамон: Јасно да морамо да интегришемо просвету, здравство и полицију на северу Косова

„И наравно, волели бисмо да видимо самопоузданог и одлучног Србина, односно српску популацију. И желим од вас да чујем шта траже – да ли Европски парламент може да им пружи већу подршку, шта су главни проблеми, главни циљеви и како можемо да помогнемо њихову бољу и потпунију интеграцију у структуре Косова”, рекла је Фон Крамон, а преноси Коссев.

Не могу се поредити Москва и Београд

Коментаришући појачану реторику из Приштине, којом се прави паралела између Косова и Украјине, док се упућују оштре оптужбе на рачун Србије, Фон Крамон је навела да иако разуме људе на овом подручју који су се суочили са ратом, косовским лидерима поручује да није сва реторика „од помоћи”, те да је важно да обе стране буду одговорне и да „нема провокација”.

„Побринула сам се да будем разумљива”, нагласила је Виола фон Крамон.

Она је одбацила повлачења паралеле између онога што се дешава у Украјини и ситуације на Косову. “Мислим да не можемо ни да упоредимо ситуације у Москви и Београду. Била сам јасна по том питању”, рекла је Фон Крамон.

Европарламентарка је јуче присуствовала изгласавању резолуције о Украјини у косовској скупштини, што је потом и поздравила.

Приштина тражи брзо чланство у НАТО

Како је навео Коссев, није јој било познато то да се већи део текста резолуције тицао самог Косова и серије оптужби на рачун Србије уз детаљно подсећање на цифре о ратним злочинима, односно, како се представља „геноцида који је 1999. починила Србија”, а која, како тврде у Приштини, годинама након тога ни за шта није санкционисана.

Она је објаснила да се њена подршка тицала осуде инвазије на Украјину и саосећању са украјинским народом, које је послато са Косова.

„Не, нисам имала увид у резолуцију, то није моја резолуција, нисам је писала, ни потписала, то није нешто за шта се могу сматрати је одговорном. Али у праву сте, нисам прочитала текст. Моја поента је била заправо да треба да постоји могућност изражавања солидарности са Украјином и сматрам да свако ко види свој интерес у ЕУ, ситуација у Украјини треба да му буде битна”, рекла је Фон Крамон.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 4. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. “ Она је ОДБАЦИЛА повлачење паралеле бла, бла, бла… “
    Ништа она није одбацила. Она је ПОБАЦИЛА сваку људскост у себи…

Оставите коментар