Вјоса Османи: Одлучили смо да не говоримо о раду на новим признањима да се Србија не би мешала

Председница тзв. Косова рекла и да склоност Русије ка дестабилизацији није само везана за Украјину, већ и за регион Балкана

Вјоса Османи (Фото: AP Photo/Visar Kryeziu)

Косовска председница Вјоса Османи изјавила је у емисији Рубикон да Косово улаже све напоре како би остварило нова признања, али да је одлучено да се о томе не говори, како Србија не би лобирала против тих признања, преноси Кљан Косова.

„Са министарком спољних послова Доником Гервалом састали смо се са низом земаља које не признају Косово, али то нисмо објавили из стратешких разлога, јер тиме јасно стављамо до знања Србији где треба да напада. Са стратешким партнерима смо одлучили да о томе говоримо тек када дође до признања”, рекла је Османи.

Говорећи о разговорима са делегацијом једне афричке земље, о чему је раније говорио лидер Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли, Османи каже да су косовска делегација састала са представницима те земље и да су им објаснили процедуре и даље кораке.

Никола Селаковић: Србија неће оклевати ако Приштина крене с новим признањима

„Послала сам писмо председнику те државе и од њих чекамо коначан одговор”, рекла је она.

Приштина прозива Београд и Москву и прети НАТО војском

Османи покушала је да направи паралелу између ситуације у Украјини и на Косову оптуживши Србију да у случају Косова „циља оно што Русија циља у Украјини и Грузији”.

Османи је рекла и да „склоност Русије ка дестабилизацији није само везана за Украјину, већ и за регион Балкана”, пренео је Кљан Косова.

Она верује да ће „Србија подржати Русију у њеној акцији у Украјини”, али је упозорила Србију да у случају да „размишља о нападу на Косово, треба да зна да ће се суочити не само са војском и полицијом Косова, већ и са војском НАТО, јер војска НАТО има пун мандат да заштити сваки део граница Републике Косово, посебно оних на северу”, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар