Брисел: Тотални крах дијалога Београда и Приштине?

У уторак су се у Бриселу одржали састанци српске и приштинске делегације али одвојено са Мирославом Лајчаком, а иако је било најаве да би све стране могле да се нађу за истим столом, то се ипак није десило

Фото: Спутњик/Алексей Витвицкий

Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за преговоре Београда и Приштине, није успео у уторак да за исти сто доведе двојицу представника из српског и албанског тима, па се чини да је и дефинитивно стављена тачка на дијалог две стране у Бриселу.

После три и по месеца од последњег сусрета две стране и посете специјалних представника ЕУ, Америке и Велике Британије за Балкан – Мирослава Лајчака, Габријела Ескобара и Стјуарта Пича Косову, очигледно се ништа није променило у намери Приштине да сруши дијалог.

Дијалог кога нише нема

Имају ли уопште више смисла и покушаји да се представници Београда и Приштине доведу за сто у актуелном бриселском формату?

Аљбин Курти мисли да нема потребе за формирање Заједнице српских општина

Политички аналитичар др Дејан Вук Станковић каже да је и слепом и глувом јасно да од дијалога није остало ништа, и да све иде ка томе да тај процес постане небитно питање.

„Чињеница је да време полако али сигурно говори да је формат преговора који води ЕУ доживео тотални неуспех, пре свега због Албанца који нису спремни ни на минималне уступке, на које су иначе својим потписом одавно пристали. Ту пре свега мислим на српску заједницу, односно ЗСО,” напомиње Станковић.

По његовим речима, Куртијева влада игра на тврдим националистичким ставовима и на самом Косову и у дијалогу.

Приштински циљеви

„Нема ни назнака да ће било шта у правцу дијалога Београда и Приштине да профункционише, с тим што сада треба очекивати и додатну кризу коју ће Приштина направити уочи српских избора, а везану за гласање на територији КиМ. Мислим да се Курти спрема за сличан или идентични сценарио као за референдум, док ОЕБС и ЕУ не показују никакву одлучност да га у томе одврате,” каже Станковић.

Габријел Ескобар: Дијалог није о статусу Косова, већ о признавању да је суверена и независна држава

Циљ Приштине је, истиче он, да Србе са КиМ прикаже кроз начин гласања као дијаспору и да на тај начин докаже да је Косово „независна држава”, а најгоре је што му се то од стране међународне заједнице дозвољава.

„Имам утисак да ствари иду јако лошим током, дипломатија је немоћна што свесно што несвесно, што с намером што без ње, а и косовски проблем сигурно неће више бити суштински за Европу јер је њихов фокус померен на Украјину и Русију,” напомиње Станковић.

Он оцењује да Америка у ствари не жели да притиска Приштину да било шта уради поводом напретка у дијалогу са Београдом. По његовом мишљењу, Курти не би смео овако да се понаша да нема залеђину из Вашингтона.

Амерички благослов

Иначе, у уторак су се у Бриселу одржали састанци српске и приштинске делегације али одвојено са Мирославом Лајчаком, а иако је било најаве да би све стране могле да се нађу за истим столом, то се ипак није десило, што значи да неће ускоро бити ни састанка на највишем нивоу – Вучић-Курти.

Приштину је представљао заменик косовског премијера Бесник Бисљими, а Београд шеф Канцеларије Владе Србије за Косово Петар Петковић. Петковић је рекао Лајчкаку да је Србија инсистирала на формирању Заједнице српских општина којој се иначе Приштина жестоко противи, али и на организацији предстојећих избора. Указано је и на повећан број инцидента над Србима на КиМ.

Вучић на састанку са Ескобаром и Лајчаком: Србија поступа одговорно, Приштина избегава обавезе

Приштинска страна у разговору са Лајчаком базирала се на нестала лица и истек рока договореног за таблице који истиче у априлу.

Бранкица Ристић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 23. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар