Москва саопштила у оквиру којих граница признаје Луганск и Доњецк

У границама у оквиру којих руководство ЛНР и ДНР врши своја овлашћења и јурисдикцију, објаснио заменик министра иностраних послова Русије Андреј Руденко

Фото: Спутњик/Алексей Майшев

Москва признаје ЛНР и ДНР у границама у оквиру којих руководства република врше своја овлашћења, саопштио је заменик министра иностраних послова Русије Андреј Руденко.

“У границама у оквиру којих руководство ЛНР и ДНР врши своја овлашћења и јурисдикцију”, објаснио је Руденко новинарима.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да Москва признаје ДНР и ЛНР у границама у оквиру којих су прогласиле своју независност и у оквиру којих постоје.

Такође је додао да је руски лидер Владимир Путин, по свему судећи, задовољан резултатима састанка Савета безбедности Русије о Донбасу.

Владимир Путин потписао указ о признању Луганске и Доњецке Народне Републике

Лидер ДНР Денис Пушилин истакао је да ће границе Доњецке Народне Републике бити у оквиру Доњецке области.

„У Уставу Доњецке Народне Републике, у Уставу Луганске Народне Републике границе су у оквиру Доњецке и Луганске области”, рекао је Пушилин за канал „Русија 1”.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин потписао је указ о признању самопроглашених Луганске и Доњецке Народне Републике и наложио руској војсци да осигура мир у Донбасу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 22. 2. 2022)

Шта предвиђају споразуми Русије са Доњецком и Луганском

Према споразумима, Русија ће предузети ефикасне мере за подршку и функционисање финансијских и банкарских система самопроглашених ДНР и ЛНР, полазећи од тога да је законско средство плаћања на њиховој територији руска рубља

Славље у Доњецку после руског признавања (Фото: Бета/АП)

МОСКВА – Према тексту споразума о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи Русије са самопроглашеним народним републикама Доњецком и Луганском (ДНР и ЛНР), заштита граница ДНР и ЛНР спроводиће се заједничким напорима уговорних страна на основу интереса њихове сопствене безбедности, као и мира и стабилности.

По том питању биће закључен посебан споразум, преноси агенција ТАС С наводе из документа.

Споразуми, такође, предвиђају да ће свака од страна на својој територији дати другој право да гради и користи војне базе и објекте својих оружаних снага.

Уговори предвиђају заштиту етничког, језичког, културног и верског идентитета националних мањина. Грађани самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике моћи ће да имају руско држављанство под условима утврђеним законом, а стране ће закључити и додатне споразуме у циљу решавања питања двојног држављанства.

Утврђује се да се на територији сваке од уговорних страна признају документи које издају државни органи и органи локалне самоуправе друге уговорне стране.

Према споразумима, Русија ће предузети ефикасне мере за подршку и функционисање финансијских и банкарских система самопроглашених ДНР и ЛНР, полазећи од тога да је законско средство плаћања на њиховој територији руска рубља, пренео је Танјуг.

Поред тога, према документима, уговорне стране се обавезују да ће обезбеђивати повољне економске, финансијске и правне услове за предузетничке и друге привредне активности, укључујући унапређење и међусобну заштиту инвестиција, као и да ће подстицати различите облике сарадње и директних веза између грађана две стране.

Споразуми са самопроглашеним републикама у Донбасу такође предвиђају даље доношење мера за обједињавање енергетских, транспортних и телекомуникационих система. Поред тога, према документима, стране у споразумима намеравају да предузму мере за обједињавање грађанског и пореског законодавства, као и у области пензионог осигурања.

У финансијском и економском образложењу уговора наведено је да њихова ратификација неће захтевати додатне буџетске издатке.

Парламенти самопроглашених ДНР и ЛНР већ су ратификовали споразуме, а руски парламент ће их разматрати данас.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар