Швајцарска банка „Креди Свис“ отварала рачуне трговцима људима, тајкунима, дилерима

Податке о тајним рачунима, који су вођени деценијама од 1940-их до краја 2010-их, открио је звиждач немачком листу Зидојче цајтунг

Фото: REUTERS/Arnd WIegmann/File Photo

ЦИРИХ – Швајцарска агенција за надзор банака саопштила је да је у контакту са Креди Свис банком након што су у медије процурели подаци после координисане истраге, налик Панамским папирима, о више хиљада рачуна отвараних тајкунима који су под санкцијама, дилерима дроге, прекршиоцима људских права.

Податке о тајним рачунима, који су вођени деценијама од 1940-их до краја 2010-их, открио је звиждач немачком листу Зидојче цајтунг. Немачки дневник податке је поделио с Пројектом извештавања о организованом криминалу и корупцији у којем учествује 46 других новинских организација, укључујући Њујорк тајмс, британски Гардијан и француски Монд.

Према писању медија, међу разоткривеним клијентима Креди Свиса су, између осталих, човек на Филипинима осуђен за трговину људима, бивши шеф берзе у Хонг Конгу затворен због мита, египатски милијардер који је наручио убиство своје девојке – либанске поп звезде, као и бројни аутократски шефови држава и влада, министри, обавештајци, олигарси који су стављени под санкције и други предузетници сумњиве репутације.

„Знамо за објављени чланак. Поштовање прописа о прању новца је у фокусу наших надзорних активности већ годинама”, рекао је за Ројтерс портпарол Швајцарске агенције за надзор финансијског тржишта (ФИНМА), не упуштајући се у даље коментарисање, пренео је Танјуг.

Њујорк тајмс пише да се процурели подаци односе на више од 18.000 рачуна на којима се укупно налази више од 100 милијарди долара. Из Креди Свиса су одбацили оптужбе о било каквом кршењу регулативе.

„Креди Свис снажно одбацује оптужбе и инсинуације о наводним пословним праксама банке за које се тврди да су мимо прописа”, наводи се у саопштењу Креди Свиса као одговор на медијске извештаје.

Даље се додаје да су „представљене ствари углавном из прошлости”, те да су „извештаји о овим питањима засновани на делимичним, нетачним или селективним информацијама извученим из контекста, што резултира тенденциозним тумачењима пословног понашања банке”.

Банка је навела да је током протекле три недеље примила „бројне упите” од конзорцијума медија и да је проверила многе рачуне који су доведени у питање.

„Приближно 90 посто прегледаних рачуна је данас затворено или су били у процесу затварања пре пријема упита новинских кућа, од чега је преко 60 процената затворено пре 2015. године”, пише у саопштењу Креди Свиса.

Што се тиче преосталих активних налога, из банке поручују да су „задовољни што су предузете одговарајуће провере, прегледи и други кораци везани за контролу у складу са нашим тренутним оквиром”, те да ће, додају, наставити да анализирају ствари и да предузимају додатне кораке ако буде потребно.

Акције друге по величини швајцарске банке, која је већ под притиском због низа скандала везаних за управљање ризицима и губитка од 1,6 милијарди швајцарских франака 2021. године, почеле су данашње трговање на берзи у паду.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар