Манастир Високи Дечани: Поново померена локација манастира на Гугл мапама

Манастир Високи Дечани се не суочава само са континуираним притисцима власти у Приштини и настојањима да се промени историја манастира, већ се не преза и од тога да се он избрише са мапе

Високи Дечани (Фото: Sputnik/Бранко Максимовић)

Најновији пример брисања имена српског православног манастира Високи Дечани из 14. века, који је на листи светске културне баштине УНЕСКО је отворена провокација која се понавља већ трећи пут последњих година и за коју су одговорни регионални администратори Гугл мапа за овај део Балкана и они који им сервирају лажне информације.

Овим не само да се отежава приступ манастиру, већ се показује да се један манастир може преко ноћи избрисати са мапе и то само зато што је српски православни и што некоме смета. Претходних година су нас намерно измештали код Лесковца, ван Косова и Метохије, други пут су уместо манастира ставили назив кос. албанског хотела који је 4 км даље, а сада су једноставно избрисали име манастира на његовој локацији и ставили га у центар града Дечани.

Фото: Снимак екрана/Гугл мапа

Сваком познаваоцу функционисања ИТ технологија јасно је да се ради не о случајној грешци, већ о отвореној провокацији, посебно имајући претходне примере. А није тешко погодити ко иза тога и стоји и који су разлози. Посетиоци манастира иначе тешко налазе пут до овог значајног средњовековног споменика зато што локалне косовске албанске власти упорно одбијају да поставе адекватне знаке о једном од најзначајнијих историјских објеката на Косову и Метохији, који је и под заштитом УНЕСКА. Посетиоци неретко залутају у споредне улице и једини прави знак стоји непосредно близу манастира, на месту где га чувају саме снаге КФОР-а. То све говори о односу локалних власти према манастиру.

Манастир Високи Дечани се суочава не само са континуираним притисцима власти у Приштини и упорним настојањима да се промени историја манастира, већ се не преза и од тога да се он избрише са мапе, да не помињемо четири оружана напада локалних албанских екстремиста. Све ово још једном показује степен угрожености овог манастира као и целе баштине СПЦ на Косову и Метохији и неопходности његове свеобухватне заштите од оних који би преко ноћи да промене историју и онемогуће нормалан живот светиње која постоји 7 векова.

Манастир Високи Дечани

Опрема: Стање ствари

(Манастир Високи Дечани, 19. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар