Америка верује да ће Србија однос према Русији ускладити са ЕУ

Вашингтон поздравља недавну изјаву председника Александра Вучића да Србија разуме значај поштовања територијалног интегритета Украјине

Фото: Танјуг

ВАШИНГТОН – Америка верује да ће Србија стајати раме уз раме са Европском унијом у поштовању међународног права да би се штитили мир, просперитет и стабилност широм региона, саопштио је портпарол Стејт департмента.

О томе какву реакцију Америка очекује од Србије када је реч о томе да је Русија признала две самопроглашене републике на истоку Украјине, као и да ли би Београд требало да усклади ставове са Западом, између осталог и у погледу санкција, неименовани портпарол Стејт департмента навео је да „Вашингтон поздравља недавну изјаву председника Александра Вучића да Србија разуме значај поштовања територијалног интегритета Украјине”.

Исти извор је навео и да Америка улажу огромне напоре да пронађу дипломатско решење.

„Ако Русија заиста жели да преговорима дође до решења, као што тврди, постоји пут за то”, рекао је портпарол Стејт департмента.

Александар Вучић: Почели притисци на Србију да уведе санкције Русији

Претходно је синоћ портпарол ЕУ Петер Стано рекао да ће Унија реаговати санкцијама на руско кршење међународног права и поручио да од држава у процесу приступања очекује да се ускладе са одлукама Брисела, а то се односи и на Србију.

Криза између Русија и Запада, која траје неколико месеци, додатно је ескалирала када је руски председник Владимир Путин признао независност самопроглашених народних република Доњецка и Луганска што је изазвало бурне реакције западних савезника и увођење новог сета санкција Русији, укључујући и заустављање пројекта Северни ток 2 – који је покренула руска државна гасна компанија Гаспром.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Наравно, Европска унија доказала и доказује како поштује међународно право, а о Америци да се и не оговори! Просто нам дође да се запитамо је ли могуће да они озбиљно мисле када помињу међународно право, и то нама – показали су нам како у њега верују! Само нека верују да ћемо им икада веровати, одавно је у овом народу настала пословица: “Веровање, лудом радовање!”

Оставите коментар