Александар Вучић: Почели притисци на Србију да уведе санкције Русији

Србија је на ЕУ путу, подржава интегритет Украјине и 85 одсто наше нације, шта год да се деси, биће на страни Русије. И то су чињенице. Али ја имам обавезу да обезбедим мир и сигурност за грађане, рекао  Вучић 

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује велику кризу и да је направио грешку „што није слушао Кинезе” и што Србија није набављала сировине, угаљ и нафту чим је Кина то почела да чини. „Имамо свега довољно, али ће нафта и гас на нас оставити велики економски траг. Ужасно ме је страх, ми пумпамо гас у Банатски двор, имамо и нафту, али нисам задовољан”, рекао је Вучић синоћ за ТВ Пинк.

Председник Србије је поновио да грађани не морају да набављају намирнице јер је држава обезбедила млеко у праху, со, конзерве хране. „Србија има снажну економију и кроз ову кризу ће проћи не лако, али лакше него многи други”, рекао је Вучић.

Додао је и да ће у економији цео свет имати проблема, јер долазе санкције око гасовода – расту цене нафте, угља, пшенице , кукуруза, жита… „Јесам забринут, али желим људе да умирим – имаћемо хране и воде увек довољно за становништво”, поручио је Вучић.

Vučić sa prvog predizbornog skupa narodu poručio: Neće biti gladi, nećemo u NATO

У том смислу, рекао је да ће имати посебан разговор са министром Синишом Малим о набавци нових количина нафте.

Поновио је да је сам направио грешку, што се надао бољем од онога што је, испоставиће се, реално, али и истакао да грађани не треба да брину јер свега има довољно.

Безбедносна ситуација није идеална за Западни Балкан и наша уздржаност и опредељеност да земљу развијамо, биће од суштинског значаја за очување мира, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је за ТВ Пинк истакао да ће криза око Украјине и енергетска криза оставити последице по светску економију.

Украјински амбасадор у Београду: Очекујемо да Србија осуди руско признање Доњецка и Луганска

Такође, навео је да је председник Русије Владимир Путин у свом обраћању о Украјини синоћ говорио оно што мисли, уз примедбу да су поруке свих западних политичара исте, што, каже, говори о тежини наше позиције.

„Када сам са Путином разговарао у Сочију, рекао сам да никада нисам видео такву одлучност код њега. Мислим да га добро познајем, и мислим да сам један од ретких који је рекао да ће ствари ићи у овом смеру. Слушао сам Путиново обраћање и то је био Путин каквог познајем. Говорио је оно што мисли, посебно о Лењину”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Путин рекао да је аутор и архитекта совјетске Украјине Лењин, а онда, у нешто оштријем тону, да Украјина спроводи декомунизацију и уништава споменике Лењину, па ће Москва да заврши ту декомунизацију, алудирајући да је Лењин био творац и граница совјетске Украјине, које, онда, бар из моралних принципа не би требало да постоје.

„Али, мали смо ми сувише да улазимо у то…”, рекао је председник. Додао је да су, након тога, стигле исте поруке са Запада, потпуно исти твитови Бореља, Фон дер Лајен, Шарла Мишела.

„Они су желели да покажу унисоност и јединственост у порукама, и то показује тежину нашег положаја. Србија је на ЕУ путу, подржава интегритет Украјине и 85 одсто наше нације, која шта год да се деси, биће на страни Русије. И то су чињенице. Али, као председник Србије, имам обавезу да обезбедим мир и сигурност за грађане”, рекао је Вучић.

ЕУ санкције „против умешаних” у признање ДНР и ЛНР

У том смислу навео је да безбедносна ситуација није идеална за Западни Балкан, али да ће наша уздржаност и опредељеност да развијамо земљу, бити од суштинског значаја за очување мира.

Додао је да је Војска Србије данас неупоредиво снажнија, од осталих у нашем регион, за разлику од ЈНА, са чиме људи обично пореде српску армију данас.

„Ствари су се промениле и ми морамо да покажемо већу одговорност него други у очувању мира и стабилности”, поручио је председник Србије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Pritisci na Srbiju , KRENULI , leta 1389 godine.
  Nastavili , 1914 godine.
  Pojačali , 1941 godine.
  Obnovljeni 1991 godine.
  Ubrzani 1995 godine.
  Ostrašćeni 1999 godine.
  Iživljavanje 2006 godine.
  Gaženje 2008 godine.

  NE PRESTAJU PRITISCI .

  Nisu nikada ni PRESTALI.

  85% Srpskog naroda je na STRANI PRAVDE .

  Oni koji nas PRITISKAJU , STALNO, NON-STOP I UVEK ,
  su na STRANI KRIVDE .

  Oni sa tog puta , NIKADA NEĆE SKRENUTI .

  UPAMTI , PAMTI I NIKADA NE ZABORAVI .

  17
 2. Нема притисака на Србију. Зар нам ти исти нису рекли да смо на погрешној страни. Да, јесмо и овде, на овој страни нам је добро и нећемо тамо где заудара од крви, клања, вађења органа и свих других девијација које само они могу да смисле.
  Не господине председниче нема никаквих притисака.
  Ми смо на другој страни.
  Ко хоће са њима нека иде.

  14

Оставите коментар