Владимир Путин: На Криму се изјаснио народ, а на Косову парламент

По чему је ово горе од онога што се десило на Косову? Ни по чему, само је тамо одлуку донео парламент, а овде на националном референдуму, нагласио руски председник

Владимир Путин (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев)

МОСКВА – Ситуација у Украјини ће се сматрати решеном након признавања резултата референдума о Криму, после којег је тај регион припојен Русији, рекао је председник Русије Владимир Путин, упоредивши ситуацију са Косовом и Метохијом.

„Прва ствар коју сви треба да ураде јесте да признају вољу народа који живи у Севастопољу и на Криму. О томе сам много пута говорио и поново ћу нагласити: По чему је ово горе од онога што се десило на Косову? Ни по чему, само је тамо одлуку донео парламент, а овде на националном референдуму”, објаснио је Путин, а пренео Спутњик.

Он је запитао „шта би требало да се деси с обе стране или са стране Кијева да се, по нашем мишљењу, ситуација у дугорочној историјској перспективи сматра решеном, како бисмо живели у миру”.

Небојша Малић: Путин, Крим и Косово

„Открићу вам ову страшну тајну – уосталом, ту нема ничег тајног. Прво што сви треба да ураде је да признају вољу људи који живе у Севастопољу и на Криму”, нагласио је руски председник.

Према његовим речима, Русија је разговарала „о овим питањима током вишесатних преговора и састанака са њеним европским партнерима”.

„Да, и са Американцима смо такође више пута разговарали о томе. Демократије морају да признају одлуку становника Крима и Севастопоља да се поново уједине са Русијом”, додао је он.

Владимир Путин о Косову и Метохији

Он је рекао да се одлука народа са Крима мора поштовати.

„Нико није могао ни пушком ни бајонетима да тера људе на биралишта. Они су дошли добровољно и донели своју одлуку да се поново уједине са Русијом. И та одлука се мора поштовати. То је највиши облик демократије – референдум”, истакао је Путин, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 2. 2022)

Владимир Путин: Тврдње о империјалним амбицијама Русије су спекулације

Чак и у најкритичнијим ситуација, као што је решавање проблема Нагорно-Карабаха, деловали смо веома опрезно, полазећи од интереса свих држава које су укључене у тај процес, и увек се трудили да постигнемо обострано прихватљива решења, истакао руски лидер

Владимир Путин (Извор: Печат)

Председник Русије Владимир Путин током састанка са азербејџанским лидером Илхамом Алијевом изјавио је да након одлуке о признању независности ЛНР и ДНР Москва примећује спекулације да Русија наводно жели да обнови Руску империју, али да то није тачно.

Русија је јуче донела одлуку да призна суверенитет две народне републике Донбаса. Одмах желим да кажем да примећујемо спекулације на тему тога да Русија намерава да обнови царство, унутар тих граница империје. То апсолутно није тачно. Након распада Совјетског Савеза Русија је признала нову геополитичку стварност и активно ради на јачању своје сарадње са свим независним земљама, које су настале на постсовјетском простору – рекао је Путин на састанку са Алијевом.

Како је истакао, односи Москве и Кијева покварили су се након државног удара и незаконитог преузимања власти у Украјини 2014. године, након чега је сарадња са Украјином ишчезла.

Владимир Путин потписао указ о признању Луганске и Доњецке Народне Републике

Чак и у најкритичнијим ситуацијама, као што је, рецимо, решавање проблема Нагорно-Карабаха, деловали смо веома опрезно, полазећи од интереса свих држава укључених у тај процес, и увек се трудили да постигнемо обострано прихватљива решења. Нажалост, након државног удара у Украјини не видимо такав ниво и квалитет сарадње са Украјином. Нестао је. Желим да нагласим: управо након државног удара и незаконитог преузимања власти од стране оних који су то урадили – рекао је руски лидер.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин потписао је указ о признању самопроглашених Луганске и Доњецке Народне Републике и наложио руској војсци да осигура мир у Донбасу.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 22. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар