Општа мобилизација у Доњецку и Луганску

Од јутрос 12 кршења прекида ватре на истоку Украјине, тврде у Кијеву.- ЛНР: У последња 24 часа Украјина 31 пут прекршила прекид ватре.- Украјинска војска угрозила водоснабдевање

Фото: Tyler Hicks/The New York Times

ЛУГАНСК – Председник самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) Леонид Пасечник потписао је данас указ о општој мобилизацији, јављају руске агенције.

„Донео сам одлуку да објавим општу мобилизацију на територији Луганске Народне Републике”, наведено је у указу Пасечника.

Претходно је председник самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин прогласио општу мобилизацију.

Руска Дума изгласала Нацрт резолуције о признању Луганска и Доњецка

Пашињин и Пасечник јуче су објавили почетак евакуације грађана у Ростовку област у Русији, наводећи да ће председник Украјине Владимир Зеленски ускоро издати наређење за напад на Донбас, наводи Интерфакс, а преноси Танјуг.

Украјина, међутим, тврди да не припрема операцију у Донбасу.

Кијев: Од јутрос 12 кршења прекида ватре на истоку земље

КИЈЕВ – Украјинска војска саопштила је да је од раних јутарњих сати забележила 12 кршења примирја од стране проруских снага у источној Украјини, укупно 66 пута у претходна 24 сата.

У саопштењу украјинске војске објављеном на званичној Фејсбук страници, наводи се да су „сепаратисти отворили ватру на више од 20 насеља, користећи тешку артиљерију која је забрањена споразумима из Минска”, преноси Ројтерс.

Зоран Чворовић: Ако рата буде – садашња Украјина неће постојати

Инциденти и гранатирања преко линије која раздваја владине и проруске снаге нагло су порасли ове недеље, што је украјинска влада назвала провокацијама.

Влада у Кијеву демантовала је најаве Москве да би Кијев могао да покрене офанзиву на истоку Украјине.

У међувремену, на Телеграм каналу Центра за координацију и контролу прекида ватре на истоку Украјине данас је објављено да су Украјинске оружане снаге прекршиле договор о прекиду ватре у области самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) 31 пут у последња 24 сата.

У саопштењу се не наводи се да ли је и колико било жртава или повређених, али према објављеним информацијама украјинске снаге су користиле минобацаче калибра 82 мм и 120 мм, СПГ-9 противтенковске ракетне лансере и ручне бацаче РПГ-7 и АГС-17, тешке митраљезе и артиљеријска оруђа калибра 122 мм, јавила је раније агенција ТАСС, преноси Танјуг.

Предсједник Салвадора: Криза око Украјине као скретање пажње с борбе за слободу у Канади, Аустралији, Француској…

Самопроглашена Доњецка Народна Република (ДНР) саопштила је данас да је у украјинском гранатирању оштећена и важна станица за водоснабдевање.

ЛНР: У последња 24 часа Украјина 31 пут прекршила прекид ватре

ЛУГАНСК – Украјинске оружане снаге су прекршиле договор о прекиду ватре у области самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) 31 пут у последња 24 сата, саопштено је данас на Телеграм каналу Центра за координацију и контролу прекида ватре.

„У протекла 24 сата забележено је 31 кршење режима прекида ватре од стране оружаних снага Украјине”, наводи се у саопштењу, преноси ТАС С.

У саопштењу се каже да су напади били усмерени на насељена места Пришиб, Желобок, Зеленаја Роша, Молочни, Весјоленкоје, Калиновка, Санџаровка, Калиново, Голубовское, Соколники, Рајевка, Весјолаја Гора, Обозноје, Золотоје, Доњецки и Славјаносербск.

Владимир Коларић: Живот и смрт у Луганску – са пута за Славјаносербију

Не наводи се да ли је и колико било жртава или повређених, али према објављеним информацијама украјинске снаге су користиле минобацаче калибра 82 мм и 120 мм, СПГ-9 противтенковске ракетне лансере и ручне бацаче граната РПГ-7 и АГС-17, тешке митраљезе и артиљеријска оруђа калибра 122 мм, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Украјина током гранатирања угрозила водоснабдевање

ДОЊЕЦК – Представници Самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) саопштили су данас да је приликом украјинског гранатирања оштећена станица за водоснабдевање.

Важан део је пумпна станица у Васиљевки из које се водом снабдевају насељена места на обе сукобљене стране.

„Имамо ургентну информацију да је пумпна станица Васиљевка оштећена. Прекинуто је и снабдевање електричном енергијом у том подручју и сада се користи резервни систем за водоснабдевање”, наводи се у саопштењу канцеларије ДНР у оквиру заједничког Центра за контролу и координацију режима прекида ватре, саопштено је на Телеграму.

Представници самопроглашене ДНР саопштили су да је угрожено снабдевање водом у 40 насеља.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 2. 2022)

Снажна експлозија у Луганску

Могуће је да се ради о експлозији гасовода, објавио је локални информативни центар

Фото: Anatolii Stepanov/AFP

ЛУГАНСК – Снажна експлозија одјекнула је вечерас у Луганску, а могуће је да се ради о експлозији гасовода, објавио је локални информативни центар.

Како је пренела агенција Тас с, објављен је и видео снимак експлозије која је осветлила небо изнад Луганска.

За сада нема других информација о експлозији, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 2. 2022)

Планира се евакуација око 700.000 људи из Доњецка у руску Ростовску област

Прве избеглице из Донбаса стигле су у камп „Звезда” у Ростовској области

Евакуација првих људи из Донбаса (Фото: Бета/АП)

КИЈЕВ – Министарство за ванредне ситуације самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) саопштило је данас да планира да евакуише око 700.000 људи у руски јужни регион Ростов, а први аутобуси са избеглицама крећу ка руској граници, преноси ТАС С саопштење министарства.

Како се прецизира „први аутобуси са људима из Доњецка већ крећу ка граници са Русијом”.

У јужној Ростовској области Русије биће организовани привремени прихватни центри за смештај 10.000 људи евакуисаних из Донбаса, саопштио данас ТАС С-у извор у регионалној администрацији.

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са вршиоцем дужности министра за ванредне ситуације Александром Чупријаном и наложио му да хитно отпутује у Ростовску област како би организовао услове за смештај, храну и све што је неопходно за избеглице које пристижу из Донбаса, саопштио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, јавља Танјуг.

Руски лидер је такође наложио Влади Русије да хитно обезбеди исплату по 10.000 рубаља (око 115 евра) сваком појединцу који стигне из Донбаса у Ростовску област, наводи ТАС С.

ДНР и ЛНР за преговоре са Кијевом само о конкретним предлозима

КИЈЕВ – Власти самопроглашених република у Донбасу у источној Украјини саопштиле су данас да не виде смисао у пристанку на хитне разговоре са владом у Кијеву, након све већег интензивирања оружаног сукоба између две стране, преноси Ројтерс позивајући се на агенцију Интерфакс.

Ројтерс наводи и да је новинска агенција РИА Новости пренела изјаву званичника самопроглашене Доњецке Народне Републике који су поручили да би пристали на такве разговоре само ако на столу буду били конкретни предлози о којима би се расправљало.

Највиши украјински безбедносни званичник Олексиј Данилов данас је оптужио Русију да организује провокације у источној Украјини како би изазвао ту земљу да узврати, јавља Танјуг.

Он је истовремено додао да ће се Украјина држати мирних начина за решење кризе, пренео је Ројтерс.

Данилов, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, додао је да његова земља не планира да силом ослободи територије које држе проруске снаге, наводећи да је тотална инвазија Русије на Украјину мало вероватна, наводи Ројтерс.

У Ростов стигле прве избеглице из Донбаса

МОСКВА – Прве избеглице из Донбаса стигле су у камп „Звезда” у Ростовској области, а очекује се да ће стићи до 400 људи, изјавио је представник кампа.

Како је претходно саопштено из самопроглашене Доњецке Народне Републике, евакуација која је почела у петак поподне наставиће се и током ноћи, а планирана је евакуација 700.000 људи, јавља Танјуг.

Иначе, ситуација се у Донбасу заоштрила, а украјинске снаге су гранатирале Горловку и Зајцево, пренео је Спутњик.

У Доњецку су се активирале сирене за заштиту становништва након чега је покренута евакуација.

Колоне возила су примећене на путу ка Русији, а председник Владимир Путин наложио је да се припреми све за долазак избеглица у Ростовску област.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 2. 2022)

У Ростовској области у Русији ванредна ситуација због прилива избеглица

Самопроглашене Доњецка и Луганска народна република јуче су објавиле почетак евакуације грађана у Ростовску област у Русији

Избеглице из Доњецка беже од ратног сукоба (Фото: АП)

РОСТОВ НА ДОНУ – У Ростовској области у Русији од данас је уведена ванредна ситуација због прилива избеглица из Донбаса, на истоку Украјине.

То је саопштио губернатор Ростовске области Василиј Голубјев на састанку са вршиоцем дужности министра за ванредне ситуације Русије Александром Чупријаном.

Голубјев је рекао да су у Ростовској области сва министарства и сви чланови владе прешли на 24-часовни режим рада и да на свака два сата предају извештаје о ситуацији, јавља Тасс а преноси Танјуг.

Самопроглашене Доњецка и Луганска народна република јуче су објавиле почетак евакуације грађана у Ростовску област у Русији, а јутрос је у Донбасу проглашена општа мобилизација.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading