Зоран Милановић: Против сам ширења НАТО било где, доста је

Путин је старији човек, он ће отићи. Русија неће отићи. У једном тренутку треба казати доста, где је крај НАТО, рекао председник Хрватске

Зоран Милановић (Фото: Бета/Хина/Дарио Грзељ)

ЗАГРЕБ – Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је данас да је против ширења НАТО било где и да ће се томе противити док је на овој функцији. „Доста је ширења НАТО. Ширење НАТО је фигуративни напад. Док сам председник, бићу против тога да се НАТО шири било где”, рекао је Милановић.

Он је то рекао одговарајући на питања новинара у Пожеги, а на констатацију да оправдава руског председника Владимира Путина, рекао је: „Ја мислим да онај ко заговара да се НАТО шири на Украјину угрожава и хрватски интерес. Јер ми смо у НАТО, неко сутра може наше људе тамо да пошаље. Путин је старији човек, он ће отићи. Русија неће отићи. У једном тренутку треба казати доста, где је крај НАТО”.

Упитао је новинаре да ли они хоће да преузму одговорност и да пошаљу своје дете тамо. „Кад једном преузмете обавезу, нема натраг. НАТО је дошао довољно на Исток, доста је”, истакао је хрватски председник, преноси Танјуг.

Нагласио је и да оно што данас говори, говори здраворазумски, из искуства, као хрватски председник. Додао је да се у НАТО улази политички.

„Ово су деликатне ствари, немојте се зезати с овим. Ја кад некога примам у породицу желим да знам ко је то. БиХ у НАТО? Па како? Та држава је нефункционална. Њима се подгрејава илузија да ће ући у НАТО овакви”, рекао је Милановић. Русији, навео је, то страховито смета и то је опасна држава.

„Не улазимо у оправданост, ми имамо проблем. А не људе наоружавати праћкама и подгрејавати их да се боре против термонуклеарне силе”, рекао је.

Зоран Милановић одбио састанак са енглеским министром одбране: Налазим се само са министрима одбране велесила

О НАТО и слању хрватских јединица у борбене групе, Милановић каже: „Видећемо где ће хрватски војници ићи”.

Приметио је да није исто бити део борбене групе у Мађарској, на Балатону или Хрватска војска на првој линији у ишчекивању напада. Зашто би их слали тамо? Видећемо, све ћемо утврдити ad hoc. Сабор увек може ићи у сулуду авантуру, али ће онда и одговарати”.

Милановић је рекао да Украјина позива на смиривање тензија, а гледамо, каже, како се једна сиромашна држава уништава подгрејавањем панике. Констатовао је да се говори о неколико десетина хиљада руских војника недалеко од милионских градова.

„Након овога ће се неким стварима тешко веровати. Напросто, на оваквим стварима се губи кредибилитет ако се покаже да није било све тачно. Ми мислимо својом главом, тако ће и бити. Нико нам није ништа дао, али нећемо се светити. Нама је било теже него Украјини сада, а добили смо ембарго. Украјини се ствара илузија да се могу одбранити од Русије, подстичу их на сукоб, а истовремено се говори како наши војници тамо неће бити”, закључио је Милановић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Човѣк се докопао формално највишег положаја, а који нѣ носи ни трун одговорности и стварне власти, па му се може да прича што хоће. Све што народ жели чути. Чак и истину.

  12
 2. Kad je NETKO , NITKO , onda se , NETKO , ništa NE PITA.
  Kad se NETKO , jednom , BACI POD ,
  GUSJENICE TENKOVA , onda mora da se BACA ,
  NON-STOP, bez da se PITA .
  Kad NETKO , jednom PROMENI ( promjeni ) , VERU
  za doručak, ručak i večeru , onda je NETKO , postao
  podizvođač ( slabo plaćeni) radova , na poslovima
  sa nazivom :
  PRIPREMNI PRLJAVI ( ekološki ) RADOVI .
  Kad se RADOVI , završe , NETKO se zameni sa novim
  NETKOM ( metkom ) .
  Naravoučenije :
  Nije bitan NETKO , već TKO .

  6
  1

Оставите коментар