Руска Дума изгласала Нацрт резолуције о признању Луганска и Доњецка

Нацрт је подржао 351 депутат, против је било 16, а један уздржан

Фото: Спутњик/Максим Блинов

Дума је изгласала нацрт резолуције о признању ДНР и ЛНР, самопроглашених република Донбаса. Како је прецизирао председник Думе Вјачеслав Володин, документ ће одмах бити упућен шефу државе.

„Посланици сматрају да ће признавање ДНР и ЛНР створити основу за осигурање гаранција безбедности и заштиту грађана од спољних претњи, као и јачање међународног мира и регионалне стабилности“, истакао је Володин.

Подсетимо, посланици Комунистичке партије су 19. фебруара представили нацрт документа за председника Русије о признању ДНР и ЛНР као независних држава и одржавању преговора са њиховим руководствима у циљу стварања правне основе за међудржавне основе и регулисање свих аспеката сарадње и помоћи.

Нацрт је подржао 351 депутат, против је било 16, а један уздржан.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 2. 2022)

НАТО: Признање ДНР и ЛНР било би кршење суверенитета Украјине

Раније данас Дума је изгласала нацрт резолуције о признању ДНР и ЛНР. Како је прецизирао председник Думе Вјачеслав Володин, документ ће одмах бити упућен шефу државе

Фото: AFP 2022/KENZO TRIBOUILLARD

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да би признање ЛНР и ДНР, самопроглашених република Донбаса, од стране Русије представљало кршење суверенитета Украјине и међународног права.

„Ако се то признање догоди то ће бити ново кршење суверенитета и територијалне целовитости Украјине. Нема никакве сумње да Доњецк и Луганск улазе у састав Украјине“, рекао је Столтенберг.

Такав потез био би и кршење Минских споразума који би отежао проналажење политичког решења на бази тих споразума.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар