Грчки митрополит предложио да се Руска црква казни привременим укидањем аутокефалности

Митрополит перистеријски Григориос истакао да је стварање егзархата РПЦ у Африци „расколничка акција“, јер је одлуку о томе званично донео Свети Синод у Москви

Заседање Светог синода Руске православне цркве (Фото: Пресс-служба Патриархии РПЦ)

Митрополит перистеријски Григориос предлаже да се Руска православна црква лиши аутокефалије на пет година као „казна“ за „стварање раскола“ и успостављање егзархата у Африци.

У интервјуу за телевизију „Ортодокс ТВ“, Григориос је истакао да је стварање егзархата РПЦ у Африци „расколничка акција“, јер је одлуку о томе званично донео Свети Синод у Москви. Он сматра да је давање аутокефалности Украјини само изговор, а не разлог.

Како тврди митрополит, те акције усмерене на ширење утицаја планиране су у Москви три деценије, од 1988. године.

„То што они раде у Африци урадиће и на територији Цариградске патријаршије, а затим Грчке цркве. Остаје само да чекамо када ће стићи“, сматра Григориос.

Како је додао, такви поступци РПЦ подривају читав еклисиолошки и канонски систем Цркве.

Према његовим речима, Москви је дата аутокефалија 1589. године уз два услова – да делује у границама своје територије и да комуницира са другим црквама. Григориос сматра да Москва не поштује та два услова, те да „тај проблем треба решити“.

Патријарх Кирил: На помолу раскол између грчког и словенског православља

„Изнео сам предлог и рекао да треба опозвати, прогласити неважећом аутокефалност РПЦ на пет година. То значи да ће истовремено епископи Руске цркве ући у Синод Цариградске патријаршије. Тада неће моћи да доносе такве одлуке какве су доносили у децембру (стварање егзархата)“, рекао је Григориос.

По његовим речима, такође треба захтевати од РПЦ да опозове епископа који је одлуком Синода РПЦ постављен као патријаршијски егзарх у Африци.

„Ако они то не учине треба га лишити свештеничког чина како га не би могли спомињати током службе“, истакао је митрополит.

Други корак, казао је Григориос, требало би да буде сазивање Свеправославног сабора.

Посета Перистеријске митрополије нема благослов РПЦ, јер њени јерарси признају расколничку такозвану Православну цркву Украјине. Григориос је дошао на чело митрополије у октобру 2021. године.

Добрана Комненић: Атинагора (1886–1972, патријарх 1948–1972), амерички апостол за православље

Патријарх александријски и целе Африке Теодор II признао је 2019. године расколничку Православну цркву Украјине. Многи свештеници Александријске патријаршије, чија је канонска територија Африка, нису се сложили са том одлуком и изразили су жељу да пређу у Московску патријаршију. Крајем децембра 2021. њихова жеља је услишена – Синод Руске православне цркве објавио је одлуку о стварању Патријаршијског егзархата у Африци. У РПЦ је до данас прешло 150 афричких свештеника из 12 земаља тог континента.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 11. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар