Мило Ђукановић: Подржаћемо мањинску владу али у њој нећемо учествовати

Подржаћемо мањинску владу али у њој нећемо учествовати, поручио црногорски председник

Мило Ђукановић (Фото: АП фото/Ристо Божовић)

ПОДГОРИЦА – Председник Црне Горе и лидер опозиционе ДПС Мило Ђукановић изјавио је да ће његова партија подржати мањинску владу, али да неће у њој учествовати и тврди да је само захваљујући његовој странци „Црна Гора успела да одоли офанзиви Београда”, која је, како каже, била „агресивна”.

„Великосрпски национализам из Београда је схватио да су победом њихових миљеника отворена врата за нову анексију Црне Горе, овог пута кроз пројекат ‘Српског света’. То се није догодило зато што смо имали државно-одговорну опозицију коју је предводила ДПС”, каже Ђукановић у интервју за „Дојче веле”.

Скупштина Црне Горе изгласала је у петак неповерење влади Здравка Кривокапића, а Ђукановић је поновио да ће његова ДПС подржати мањинску владу.

Подржаће, каже, сваку владу која ће, како је навео, да чува грађански и секуларни карактер Црне Горе, да унапређује мултиетничку демократију и да доприноси динамичном економском развоју, како би Црна Гора, као демократски и економски развијена земља, у блиској будућност била део Европске уније.

За актуелну политичку сцену у Црној Гори Ђукановић каже да је на делу „процес консолидације власти” с циљем да Црна Гора што пре добије одговорну владу.

За досадашњу владу Здравка Кривокапића каже да је једна, како је навео, „потпуно јасно профилисана великосрпска коалиција и сматрали смо да ће, ако она буде опредељивала државну политику, то бити јако опасно за Црну Гору”.

Мило Ђукановић: Успјели смо да одбијемо напад великосрпског национализма

Нову владу ће, поновио је, подржати, али у њој ДПС неће учествовати.

„Требало је времена да се схвати да свака промена не значи и промену на боље. Промена може бити и нагоре. Црна Гора је сада прошла једну промену нагоре. Али, то не значи да се ДПС по аутоматизму враћа на власт, нити то значи да ће се вратити иста каква је отишла са власти…”, тврди Ђукановић, пренео је Танјуг.

„Верујемо у себе, реформе које смо спровели у партији и ми ћемо се вратити, у то нема никакве сумње. Хоће ли то бити сад? За годину, две, три? Нема никакве журбе… Али показујемо одговорност и из опозиционих клупа.„ рекао је Ђукановић

„Требало је времена да се схвати да свака промена не значи и промену на боље. Промена може бити и нагоре. Црна Гора је сада прошла једну промену нагоре. Али, то не значи да се ДПС по аутоматизму враћа на власт, нити то значи да ће се вратити иста каква је отишла са власти. Врло смо правилно разумели поруку бирача, ових годину дана смо јако радили на отклањању слабости, на реформама у партији“, каже Ђукановић и закључује: „Мислим да је Црна Гора научила још једну лекцију и да ће сада, након овог искуства, паметније одлучивати о својој будућности.”

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 2. 2022)

Александар Вучић: Ђукановић мора да зна једну ствар

Ђукановић мора једну ствар да зна – увек ћу да штитим српски народ и увек ћу да браним Србију и знам колико то опасности носи. Ја алтернативу немам, имам једну земљу и један народ ком припадам, нагласио је Вучић

Александар Вучић (Извор: НСПМ)

Председник Србије Александар Вучић говорећи о изјави црногорског председника Мила Ђукановића о томе како се Црна Гора одбранила од великосрпског национализма, казао је да се Ђукановићу привиђају различите ствари.

„Привиђају му се различите ствари, само нек настави тако, има он паметнија посла него да се бави Србијом“, навео је Вучић.

Председник Србије није хтео да коментарише политичку кризу у Црној Гори.

„Нисам се бавио ситуацијом у Црној Гори, то је питање за једну другу државу и они се тиме баве. Али Ђукановићев приступ који је увек изразито антисрпски, на сваком месту ћу да осудим. Његове измишљотине, бруталне лажи о утицају Срба и Србије, и о томе да су Срби народ са малигним утицајем, заједно са Русима, против тога ћу да се борим увек“, казао је Вучић.

Он је послао поруку црногорском председнику.

„Ђукановић мора једну ствар да зна – увек ћу да штитим српски народ и увек ћу да браним Србију и знам колико то опасности носи. Ја алтернативу немам, имам једну земљу и један народ ком припадам“, нагласио је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 8. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. Јок, “народ Црне Горе” (који народ?!) нема везе сa резултатима гласања у Црној Гори и политичарима које се изглаcа, политикама које проводе.
  Македонија и Црна Гора су толико унакажене са Франкенштајн идентитетима после АВНОЈ-а, чак не могу правилно да изврше основни концепт сваке заједнице, пријатељ-непријатељ дистинкција.
  Сасвим је логично да црногорци, као бивши Срби, и као културолошки најсличнији Србима од свих бивших Срба, пре свега непријатеље виде у Србима и Србији.То је просто морање.
  Црна Гора је највећи непријатељ Србији и мора бити уништена.
  Србоцрногорци су ретарди и служе само као канал за асимилацију ваљаних Срба у етноцрногорце.
  Србоцрногорци треба да се одрекну сваког црногорства™ па и оног „завичајног“, и да у том смислу себе гледају као Србе Брђане, Србе Захумљање, Србе Бокеље, Зећане и Приморце.
  Тетово-Скопље-Куманово никада нису били део никакве дефиниције територије Македоније у читавој историји, ни током античког, римског, ромејског ни турског периода, Македонија је била од Велеса па до Белог мора, 1951. били су покушаји да се организује референдум где би људи у Куманову и Скопљу гласали да постану део С.Р.Србије, али су комунисти то чврсто потиснули.
  Наравно, иста ствар и са „Босном“. Босна је у географском смислу само простор од Сарајева до Зенице, оквирно. Остатак се не сматра Босном и Срби и Хрвати који на тим територијама(Крајина, Бирач, Травунија, Хум, Захумље, Подриње, Семберија, Романија итд.) живе, о Босни говоре у трећем лицу.

  2
  1

Оставите коментар