Јутарњи лист: Омикрон сој свео корона вирус на ниво грипа

Недељна стопа смртности од корона вируса у Британији била је око 0,3 одсто. Да бисмо сагледали ширу слику стопа смртности од грипа је између 0,1 и 0,2 одсто

Фото: Freepik

Да ли је корона вирус смртоноснији од грипа? Пре увођења вакцина и ширења омикрона, одговор је био „да”. Ипак, како показују подаци из Велике Британије од краја 2021. године, недељна стопа смртности од корона вируса била је око 0,3 одсто или један смртни случај у 333 случајева обољевања. Да бисмо сагледали ширу слику стопа смртности од грипа је између 0,1 и 0,2 одсто.

У првој половини 2020. стопа смртности од корона вируса била је на врхунцу и износила је 15 одсто. Како пише Јутарњи, може се рећи да је током пандемије корона вирус био изразито смртоноснији од грипа. Међутим, ситуација се драматично променила последњих недеља, а милиони случајева изазвани омикрон таласом резултирали су са релативно мало смртних случајева.

Најновије стопе смртности, тако, у Енглеској сада су само 0,14 одсто, односно једна смрт у 714 позитивних случајева, а и та бројка је додатно пала откако су стотине хиљада поновних инфекција додате подацима о случајевима. Стопа смртности од инфекције број смртних случајева од свих инфекција, а не само забележених позитивних случајева – показује сличну слику. Професор Паул Хантер процењује да је она око 0,06 одсто.

Енглеска: Борис Џонсон укинуо ковид пропуснице, обавезу ношења маски и рад од куће

Ажурирани подаци показују да је 21. јануара било око 272.223 заражених особа, али је преминула само 273 особа, што је више од хиљаду испод рекордног смртоносног дана од корона вируса у Енглеској, а најновији подаци показују да је смртност тренутно испод петогодишњег просека за ово доба године.

Када је ситуација с грипом посебно тешка, Британија бележи некада и до 30.000 смртних случајева од грипа. Многи стручњаци још верују да је ковид смртоноснији од грипа јер користе кумулативну стопу смртности – која је тренутно око 0,9 одсто – готово десет пута већа од грипа.

Али, та бројка је заваравајућа, тврди Јутарњи, јер приказује високу стопу смртности пре масовне вакцинације и ширења омикрона. Други проблем је што се смртни случајеви тренутно превише пријављују, што сугерише да би стопа смртности могла бити чак и нижа. Иако је немогуће предвидети будућност, можда је омикрон дао наду да вирус почиње да се понаша као и други пре њега: развија се првенствено да се шири, а не да убија.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Јутарњи лист у наслову је грешка?

Оставите коментар