Енглеска: Борис Џонсон укинуо ковид пропуснице, обавезу ношења маски и рад од куће

Британски премијер најавио крај свих ковид мера уведених за борбу против варијанте омикрона од следеће недеље

Борис Џонсон (Извор: НСПМ)

Британски премијер Борис Џонсон саопштио је да се у Британији укидају ковид пропуснице, обавеза ношења маски и рад од куће.

Сва ковид ограничења предвиђена тзв. планом Б, укључујући и ношење маски, престају у Енглеској од 26. јануара, а обавезна самоизолација за особе са ковидом 24. марта.

Борис Џонсон је најавио крај свих ковид мера уведених за борбу против варијанте омикрона од следеће недеље, укључујући обавезно ношење маски у јавном превозу и продавницама, рад од куће и сертификате о вакцинама.

„Од сутра више нећемо захтевати маске за лице у учионицама, а Министарство за образовање ће ускоро укинути националне смернице о њиховој употреби у заједничким просторијама“, рекао је он.

Британски министар здравља: Ковид пропуснице више нису потребне

„У целој земљи наставићемо да предлажемо употребу маски за лице у затвореним или препуним просторима, посебно када дођете у контакт са људима које иначе не срећете – али ми ћемо веровати процени Британаца и више нећемо криминализовати сваког ко одлучи да их не носи.”

Премијер је такође рекао да ће законски услов за особе са корона вирусом да се самоизолују престати када прописи истеку 24. марта и да би тај датум могао бити померен.

Брза промена стратегије протумачена је као покушај Џонсона да умири конзервативне посланике који траже одговорност због извештаја о странкама које су нарушиле карантин, преноси Гардијан.

С друге стране, неки представници јавног здравља забринути су да би укидање свих ограничења у овом тренутку могло бити прерано, посебно на северу Енглеске, где има много заражених.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар