Казахстан: Смењен министар одбране, руске трупе напустиле земљу

Председник Казахстана сменио министра одбране Мурата Бектанова, критикујући га због наводног „одсуства вођства”

Фото: Бета

Руско министарство одбране саопштило данас је да су се сви војници, који су били део мировних снага послатих у Казахстан; да помогну у сузбијању насилних немира, ; вратили у Москву.

Четири авиона са руским припадницима мировних снага, које је послала Организација договора о колективној безбедности (ОДКБ)  су на московски аеродром.

ОДКБ је одобрио слање контингента од више од 2.000 војника 5. јануара на захтев председника Казахстана Касима-Жомарта Токајева, после избијања насилних немира.

Недељу дана након што су снаге стигле, Токајев је 13. јануара рекао да су обавиле мисију и најавио постепено повлачење.

Председник Казахстана је данас сменио министра одбране Мурата Бектанова, критикујући га због наводног „одсуства вођства”.

„Нисмо успели да искористимо потенцијале војске у критичној ситуацији због несигурности вођства и били смо приморани да прибегнемо спољној помоћи”, рекао је Токајев.

ОДКБ се по­сле успе­шне ми­си­је повлачи из Ка­зах­ста­на

Казахстански парламент подржао је данас Токајеву одлуку о смени Нурсултана Назарбајева на месту председника Савета за националну безбедност.

Назарбајев, који је 29 година био на челу Казахстана, јуче је, после две недеље ћутања, објавио видео изјаву у којој је демантовао да је побегао из земље, преноси Бета.

Он је негирао да постоје тензије између њега и Токајева, кога је лично изабрао за свог наследника. Раније се спекулисало да је сукоб њих двојице утицао на разбуктавању немира.

Протести су почели 2. јануара у малом граду на западу Казахстана због наглог поскупљења горива, али су се брзо проширили на целу земљу и прерасли у демонстрације против ауторитарне власти, а потом и у немире у којима је погинуло више од 220 људи.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар