ОДКБ се по­сле успе­шне ми­си­је повлачи из Ка­зах­ста­на

Војна и безбедносна организација коју предводи Русија показала је своју ефикасност у првој правој акцији

Под за­ста­вом ОДКБ: ју­че­ра­шњи де­фи­ле у Ал­ма Ати (Фо­то: Бе­та-АП)

Мировњаци ОДКБ су јуче почели да стратешке објекте у Казахстану, које су чували и после масовних нереда, предају војсци и полицији ове земље.

„У складу са планом који су направили команда колективних мировних снага ОДКБ и министарство одбране Казахстана почела је предаја објеката од друштвеног значаја“, саопштено је из Министарства одбране Руске Федерације.

Организација договора о колективној безбедности је војни, и шире гледано, безбедносни савез који предводи Русија. Чланице су Казахстан, Белорусија, Јерменија, Киргизија и Таџикистан. У Казахстану је распоређено више од 2.000 војника, међу којима је највише руских. Допремљено је и око 250 средстава војне технике а људство и технику су пребацили руски војни транспортни авиони који ће их постепено и враћати у матичне земље.

У Алма Ати, где је у згради Војног института Копнене војске Казахстана смештена команда мисије, јуче је одржана церемонија поводом успешно изведене акције. Свечаности су присуствовали генерални секретар ОДКБ-а Станислав Зас (кадар Белорусије) и командант мировне мисије у Казахстану генерал-пуковник Андреј Сердјуков, иначе командант ваздушно-десантних снага Русије.

Александар Дугин о Казахстану: У питању судбина постсовјетског простора, Русија ће потпуно избацити САД из своје зоне утицаја

„Мировна операција у Казахстану била је прва примена колективних снага ОДКБ у реалној ситуацији, током које су ваш професионализам и деловање показали да су наши народи спремни да, раме уз раме у једној борбеној формацији, заштите заједнички безбедносни простор. Показали сте да је борбени потенцијал ОДКБ веома функционалан и ефикасан”, казао је Зас обраћајући се постројеним војницима савеза.

Генерал Сердјуков је рекао да су заједничке снаге успеле да брзо осигурају безбедност грађана и рад стратешких објеката у Казахстану.

Нереди у овој земљи избили су 2. јануара због повећања цена енергената. Протести су прерасли у насиље које је претило да сруши власт, која је оценила да је реч о покушају државног удара у режији страног фактора који је искористио унутрашње проблеме. Председник Касим Жомарт Токајев је 6. јануара позвао ОДКБ да интервенише, што се и десило у року од неколико сати. До 9. јануара завршено је распоређивање снага које су сконцентрисане у највећем граду Алма Ати и околини, као и у престоници Нурсултану. Обезбеђен је и космодром „Бајконур”, због чега је мировњацима захвалио Дмитри Рогозин, генерални директор „Роскосмоса”.

Владимир Путин: Нећемо дозволити да се понови Казахстан

Рад трупа је координисала оперативна група на челу са замеником начелника заједничког штаба ОДКБ. Ови официри били су у вези са оперативним центром савеза у Москви, где су се непрекидно размењивале информације са трупама у Казахстану у министарствима одбрана држава чланица ОДКБ.

Токајев захвалио Путину

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин и његов казахстански колега Касим Жомарт Токајев обавили су телефонски разговор током којег је Токајев захвалио Путину за помоћ Русије, саопштила је прес служба Кремља, јавља Тас, а преноси Танјуг.

Само у Алма Ати око 2.000 ухапшених

НУРСУЛТАН – Казахстански полицајци привели су скоро 2.000 људи у Алма Ати због учешћа у незаконитим активностима саопштено је јуче из Канцеларије команданта Алма Ати, јавља Тас „Ухапшено је укупно 1.925 учесника у незаконитим радњама. Одузето је 38 комада оружја и 1.486 комада муниције”, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар