СЗО: Африка треба да убрза вакцинацију шест пута

Само 11 одсто Африканаца је потпуно вакцинисано, тако да овај континент заостаје за већином остатка света, пренео Ројтерс

Фото: networkforphl.org

ЈОХАНЕСБУРГ – Африка треба да убрза вакцинацију шест пута како би победила пандемију ковид-19, а становништво тог континента не би требало да буду самозадовољно због извештаја да је омикрон блажи од претходних варијанти, изјавила је данас директорка Светске здравствене организације (СЗО) за Африку Матшидисо Моети.

Само 11 одсто Африканаца је потпуно вакцинисано, тако да овај континент заостаје за већином остатка света, пренео је Ројтерс.

Моети је рекла да се око шест милиона Африканаца вакцинише недељно, али да тај број треба експоненцијално да порасте на 36 милиона недељно да би афричке земље биле на путу да победе пандемију корона вируса.

Хистерија о омикрону јер је Јужна Африка привремено обуставила пријем вакцина због нагомиланих залиха?

Она је истакла да је забринута да би извештаји да је варијанта омикрон блажа од ранијих сојева вируса могли да поткопају програме вакцинације, преноси Танјуг.

„Мислим да већ видимо знаке да људи разумеју да се овај вирус веома брзо шири, али да није много смртоносан и да ће због тога неки људи рећи: ‘Зашто да се узнемиравамо?’“, рекла је она.

Афричка унија је покренула кампању којом позива посебно младе људе да се одазову вакцинацији.

Друге организације, као што су СЗО и УНИЦЕФ, такође раде на томе да Африканцима олакшају вакцинацију.

АП: У Африци ниска смртност од ковида иако је вакцинисано мање од 6 одсто становништва

У Јужној Африци, где је огроман број случајева заражених омикрон варијантом спласнуо након врхунца заразе која је избила крајем прошле године, влада је укинула мере изолације за људе који су позитивни, али немају симптоме.

Моети је рекла да је разумљиво да земље експериментишу мерама.

„Мислим да је веома разумљиво да у настојању да се постигне равнотежа, земље раде на нормализацији одговора док истовремено управљају ризиком”, рекла је званичница СЗО, додајући да земље морају веома пажљиво да прате утицај ублажавања ограничења.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Afrika NE treba da uzbrzava vakcinaciju.Primeri sa Zapada i ostatka sveta pokazuju,što je veći stepen vakcinacije, pogotovo Fajzerom, veći je broj dnevnobolelih jer se u samoj vakcini nalazi virus koji se širi tj. koji čini raslojavanje u narodu! I tako u nedogled…Fajzer traži ovo…traži ono…sve maske o toj vakcini i izjavama SZO-a su pale. Biološki rat se nastavlja sa tendencijom opadanja bele rase u svetu..ali ipak podrška afrikancima!

Оставите коментар