Сергеј Лавров: НАТО три месеца бомбардовао Југославију, а поносно назива себе одбрамбеним савезом

Украјину желе да „увуку” у НАТО, њен улазак у Алијансу ће заиста поткопати односе између Русије и Запада, упозорио руски министар спољних послова

Сергеј Лавров (Фото: Пресс-служба МИД РФ)

Северноатлантски савез не може се сматрати одбрамбеним узимајући у обзир војне операције које је извео у Југославији, Либији и Авганистану, поручио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„У одговору добијеном из Брисела од генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга поносно се наводи да је НАТО – одбрамбени савез. Тешко да се може назвати одбрамбеним. Не сме да се заборави да су они готово три месеца бомбардовали Југославију, извршили инвазију на Либију кршећи резолуцију Савета безбедности, као ни то како су се понашали у Авганистану“, нагласио је шеф руске дипломатије.

Лавров је за „Први канал“ оценио да је НАТО по окончању Хладног рата у суштини престао да буде одбрамбени савез.

„Током Хладног рата и када је постојао Берлински зид, било је јасно коју територију треба бранити. Зид је нестао, у оквиру ОЕБС-а смо прогласили вечно пријатељство, недељивост безбедности, солидарност, договорили смо се да нико треба да јача своју безбедност на рачун других – а они настављају да примају земље“, додао је.

Украјину желе да „увуку” у НАТО, њен улазак у Алијансу ће заиста поткопати односе између Русије и Запада, упозорио је министар, додајући да „сваки пут када се покаже да се линија коју НАТО мора да брани све више помера ка истоку”.

Стеван Гајић: У Украјини ће доћи до сукоба већег или мањег интензитета

„Сада се већ приближила Украјини. И ту земљу желе да увуку у НАТО. Иако је свима јасно да Украјина није спремна и да неће дати никакав допринос јачању безбедности Алијансе. То ће заиста поткопати односе са Руском Федерацијом, будући да ће то бити најгрубље кршење званичне политичке обавезе, коју су на себе преузели председници САД и других земаља чланица НАТО-а. Нека се теше тиме су ‘одбрамбени’ савез. Нама од тога није лакше. Линија одбране се већ приближила“, објаснио је министар.

С тим у вези, подсетио је да члан 10 Вашингтонског споразума о оснивању Северноатлантског савеза каже да земље чланице НАТО-а могу да позову било коју европску државу која није део блока, а која је у складу са принципима тог споразума и може да доприносе у смислу јачања безбедности Алијансе.

„Ето, о чему се ради. Они немају просто право на ‘позивају кога пожеле’. Морају да погледају у којој мери то доприноси безбедности самој Алијанси. Примили су земље са чијим народима имамо добре односе – Црну Гору, Македонију“, закључио је Лавров, додајући да није јасно какав допринос те земље дају безбедности блока, обзиром на њихове војне и војно-техничке ресурсе.

Опрема: Стање ствари

(Искра/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 30. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Ово или није добро пренешен текст или је Лавров мало остарио за посао за који треба имати концентрацију. Какву Југославију они стално спомињу ? Јел и њему тешко да превали преко уста реч Србија. НАТО никад није бомбардовао Југославију већ искључиво Србију , мало Црну Гору и прилично Српску Републику.

  8
  6
 2. Савезна Република Југославија је основана 1992-ге и постојала до 2003 када је преименована у „Србија и Црна Гора“ што је био изнуђени међу-корак пре одвајања ЦГ.

  То значи да је 1999-те НАТО бомбардовао управо СР Југославију.

  „Поучавати“ Министра Лаврова као у претходном коментару је знак велике самоумишљености и непознавања српске пословице о неуједању руке која те храни.

  11
  4
 3. Руска политика у препуцавањима са својим „ партнерима “ ИСКЉУЧИВО користи израз Југославија . СФРЈ и СРЈ су сличне само по имену. НАТО није бомбардовао ни Хрватску ни Македонију ни Словенију ни муслиманску БИХ. Нато је бомбардовао искључиво просторе настањене Србима. То онај који Вас храни одлично зна јер му је то посао. Колико год волео руски народ он ме ипак не храни , а богме 1999 није ме ни бранио а имао је прилику седамдесет и нешто дана. Мало ли је ? Свако ко хоће може слободно да жмури на ове необориве чињенице или има могућност да их демантује.

  6
  4

Оставите коментар