Марина Булатовић: Пронађена још 93 гробна места у близини Индијанске школе у Канади?

Државне и црквене институције отеле су из Индијанских породица више од 150.000 деце, затварали их у школе у којима су многа била физички, сексуално и духовно злостављана

Фото: Лазар Петровић

Током прошле године, тужне слике из бројних Индијанских школа у Канади шокирале су и обишле свет, а званичници су тада најавили нова „открића“, припремајући јавност за оно што ће уследити.

Али нико се није надао да ће већ 25. јануара нове године приликом првог прегледа некадашњег терена резиденцијалне школе Сент Џозеф у Вилијамс Лејку (Британска Колумбија) бити откривена још 93 могућа гробна места Индијанске деце.

Резиденцијална школа Сент Џозеф радила је од 1886. до 1981. када је срушена, а школу су углавном водили римокатолички свештеници.

Пронађена тела домородачке деце у Канади

Између 1800. и средине 1990-их, канадски школски систем имао је за циљ да „елиминише учешће родитеља у интелектуалном, културном и духовном развоју деце староседелаца“ – саопштавају из Комисије за истину и помирење.

Државне и црквене институције отеле су из Индијанских породица више од 150.000 деце, затварали их у школе у којима су многа била физички, сексуално и духовно злостављана.

Католичка и Англиканска црква су од половине 19. века заједно са канадском државом кренуле у процес „социјализације“ Индијанаца. У том процесу је на хиљаде деце умрло, а многи родитељи никада нису сазнали шта се догодило са њима. Овај мучни систем је створио вишегенерацијску трауму која је имала дубок и трајан утицај на преживеле, њихове потомке и читаву заједницу.

Марина Булатовић: Спуштање заставе на пола копља у Канади – искрено жаљење због убијене деце Индијанаца или медијска фарса?

Комисија за истину и помирење 2015. прогласила је Канаду кривом за „културни геноцид“, а до данас Влада није успела да смислено поправи или материјално надокнади трајну штету Индијанцима, осим што маше наранџастим заставама са паролом „Свако дете је важно“, па и Индијанско.

Премијер Трудо је 2018. признао „културни геноцид“ над Индијанским народом, а у мају 2017. је затражио од папе да дође у Канаду и упути извињење Индијанцима због улоге Католичке цркве у вођењу интерната за домородачку децу. Тек у октобру 2021. стигао је одговор из Ватикана, због све већих позива и притисака за извињење због смрти и злостављања на хиљаде Индијанске деце, да ће папа Франциско доћи у посету Канади.

Марина Булатовић: Да ли ће се папа извинити Индијанцима због „културног геноцида“ у Канади, а потом и Србима због геноцида у НДХ

Одговор се чекао више од четири године јер извињење Индијанцима, може да буде својеврсно отварање „Пандорине кутије“ – сада и из Србије може да стигне Ватикану захтев да се папа извине и Србима због страдања српске деце широм Независне Државе Хрватске у којој је Католичка црква била саучесник, а после рата спашавала и крила усташке зликовце.

Члан Провинцијског Парламента Сол Мамакуа (Киветинонг, Онтарио) рекао је потпуно отворено на свом Твитер налогу 25.01.2022. да се овде не ради о „културном геноциду“ већ о геноциду:

„Поглавица Вилијамс Лејка је испричао о деци која су била силована и мучена, и бебама које су бацане у пећи за спаљивање. Упућујем молитве Индијанцима у Британској Колумбији погођеним овом новом сумњом о 93 необележена гроба пронађена у близини индијанске школе Сент Џозеф. Геноцид.“

Подсећања ради, Кевин Анет, теолог и писац из Канаде, давне 1994. први је јавно оптужио Канаду, Католичку цркву и британску круну за геноцид над Индијанцима.

Канадска црна хроника из 2021.

Крајем маја прошле године откривена је масовна гробница са остацима 215 домородачке деце на територији некадашње резиденцијалне школе у провинцији Британска Колумбија, а крајем јуна 2021. група индијанских староседелаца у провинцији Саскачуан открила је 751 необележено гробно место у близини затворене Индијанске резиденцијалне школе. Проналажење и ископавање убијене деце Индијанаца отежава то што су уклоњени надгробни споменици. Представници Индијанаца су изјавили да је католичка црква уклањала надгробне споменике и да се то у Канади сматра злочином. Али још увек нико за тај злочин није оптужен, ни кажњен.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 31. 1. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Ovo je već dokazano kao najverovatnija prevara.

  Srbi bi prvi trebali da znaju kako se lako izmišljaju razni “genocidi“ i trebalo bi da u najmanju ruku budemo sumnjičavi kad naletimo na ovakve vesti.

  4
  6
 2. Нагласак овде је на „црквеним институцијама“, то јест на Римокатоличкој Цркви (РКЦ) и Англиканској Цркви.

  Оставивши по страни наше негативно историјско искуство са РКЦ, чињеница да је ова као директни учесник огрезла у мору крви проливеној у борби за овосветску власт, и отпала од својих корена и оригиналне доктрине и традиције, још не потире данашњу стварност да РКЦ за многе у свету опстаје као бастион хришћанства.

  Слично и Англиканска Црква, упркос саблажњујућим променама, још увек проповеда Христа распетог и васкрслог и крсти у име Оца и Сина и Светога Духа.

  Поента је да су непомјанику неподношљиви чак и остаци остатака вере у Господа, ма како ослабљене или десетковане.

  Зато је пропаганда првенствено уперена против хришћанства и сваког и свега ко макар симболички представља ту религијску праксу или само светоназор.

  Или мислите да је медијским душебрижницима стало до наводно страдале деце од пре два века?

  А да су нека страдала — јесу, али не због тога што су их мучили или прогањали хришћани него управо они којима је Христов пут био стран колико је екстремна била њихова безочност и суровост према слабијима.

  Лаж је од диаволоса и овај кад лаж говори своје говори, а велика већина средстава масовног (дез)информисања су само његов мегафон. Ко њима поверује на прву, можда и не сади тикве са непомјаником, али ће му се ове о главу обити пре или касније.

 3. Vidim da je moj komentar konfuzan nekima.

  Mislio sam na onaj od pre 30-ak godina koji nama pokušavaju da smeste,

  3
  1

Оставите коментар