Пронађена тела домородачке деце у Канади

У индијанској школи Кемлупс, многа деца су пребијана, сексуално злостављана, а верује се да је умрло око 6.000 ученика

Извор: Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Премијер Канаде Џастин Трудо је данас рекао да проналажење тела домородачке деце није изоловани инцидент. Остаци тела 215 деце, од којих су нека имала свега три године, нађени су на месту некадашње резиденцијалне школе за домородачку децу у канадској покрајини Британска Колумбија.

Домороци су након тога затражили преглед свих бивших школа – институција које су држале децу одузету из породица широм земље.

„Као премијер, згрожен сам срамотном политиком која је отимала домородачку децу из њихових заједница. Нажалост, ово није изузетак или изолован инцидент”, рекао Трудо и додао да се неће крити од тога, преноси Бета.

Истакао је да се истина мора признати и да су те школе биле стварност и „трагедија која је постојала овде, у нашој земљи, и ми се морамо томе прилагодити”.

Деца су била ученици индијанске школе Кемлупс (Kamloops) у покрајини Британска Колумбија, која је радила од 1890. до 1969. године, када ју је канадска влада преузела од Римокатоличке цркве, а затворила ју је 1978. године, наводи Асошијетед прес.

Од краја 19. века до 1970-их више од 150.000 индијанске деце морало је да иде у хришћанске школе које је финансирала држава, у склопу програма асимилације домородачке деце у канадско друштво.

Деца су присилно превођена у хришћанство и нису смела да говоре своје матерње језике.

Многа деца су пребијана и злостављана, а верује се да је умрло око 6.000 ученика.

Канадска влада се 2008. званично извинила и признала да је у тим школама било учесталог физичког и сексуалног злостављања.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар