Белгија смањује ПДВ на електричну енергију, грађанима по 100 евра

Белгијска влада одлучила да смањи ПДВ на електричну енергију са 21% на 6% од првог марта до првог јула, да Белгијанцима подели чекове са износом од 100 евра и прошири програм социјалних цена

Белгијски премијер Александар де Кру (Извор: consultancy.eu)

БРИСЕЛ – Белгија ће смањити порез на додату вредност (ПДВ) на електричну енергију у оквиру пакета мера за заштиту потрошача од раста цена енергије, саопштио је данас белгијски премијер Александар де Кру.

Цене гаса и електричне енергије бележе снажан раст од прошле године услед опоравка економија од утицаја ковид пандемије, што је довело до високих рачуна потрошача и надувавања цена многих производа, наводи Ројтерс.

„Ситуација је тешка. Влада је показала да може да предузме избалансиране мере које одговарају реалности на терену”, рекао је Де Кру на конференцији за новинаре.

Након разговора који су трајали до дубоко у ноћ, влада је данас одлучила да смањи ПДВ на електричну енергију са 21 посто на 6,0 процената од првог марта до првог јула, да Белгијанцима подели чекове са износом од 100 евра и прошири програм социјалних цена, преноси Танјуг.

Аустрија: За помоћ грађанима влада издваја 1,7 милијарди евра

Енергетски пакет би требало да износи 1,1 милијарду евра (1,24 милијарде долара), према речима министарке енергетике Тине Ван дер Стратен, при чему ће просечно смањење рачуна за домаћинства износити 165 евра.

Већина од 27 земаља Европске уније предузела је мере како би заштитила потрошаче од високих цена струје. Бугарска је замрзла регулисане цене топлотне и електричне енергије до краја марта, Шпанија и Француска су усвојиле лимите за повећање рачуна за енергију, док су друге земље, укључујући Шведску, понудиле компензацију најтеже погођеним домаћинствима.

Данашњи потез уследио је након вишенедељних разговора унутар подељене белгијске владе о томе како подржати потрошаче да се изборе са растућим рачунима за струју.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading