Белорусија забранила увоз хране из Србије као одговор на санкције

Белорусија је 1. јануара ове године увела ембарго нa увоз широког спектра прехрамбених производа из земаља које „воде непријатељску политику према њој”

Извор: НСПМ

Минск – Белорусија је укључила Србију и Лихтенштајн на листу земаља које подлежу ембаргу на прехрамбене производе, који је Минск увео као одговор на санкције Запада, саопштила је белоруска агенција Белта, преноси „Спутњик”.

Влада је донела одлуку с циљем „да се осигура заштита националних интереса Белорусије”. Документ је објављен на Националном правном порталу. Белорусија је 1. јануара ове године увела ембарго нa увоз широког спектра прехрамбених производа из земаља које „воде непријатељску политику према њој”, наводи „Спутњик”.

ЕУ: И Србија се приклонилa санкцијама против Белорусије

Сагласно уредби владе у Минску под називом О примени посебних мера за одређене врсте робе, донете у децембру 2021. године, забрана увоза односи се на низ производа из земаља ЕУ, САД, Канаде, Норвешке, Албаније, Исланда, Северне Македоније, Уједињеног Краљевства, Црне Горе, Швајцарске.

На списку хране чији је увоз забрањен нашле су се месне прерађевине, со, кондиторски производи, млеко и млечни производи (са изузецима), орашасти плодови, воће, поврће, масти животињског порекла и друго. Ембарго се неће односити на храну за бебе и неке друге артикле. Одредбе важе шест месеци. У случају даље негативне динамике односа, листа забрањених производа може се допунити, прецизирано је у саопштењу.

Генерал Божидар Делић амбасадору Бриљову: Моји борци и ја смо постиђени увођењем санкција Белорусији

Крајем децембра 2021. Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија, као и Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, придружиле су се петом пакету санкција ЕУ против Белорусије, подсећа „Спутњик”.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар