Кристијан Дростен: Може се очекивати да Европа иде ка завршној фази пандемије

Сви ће се пре или касније инфицирати. Тим путем се нужно иде, нема алтернативе, рекао водећи вирусолог берлинске клинике Шарите

Илустрација: Универзитет Џон Хопкинс

БОН – Водећи вирусолог берлинске клинике Шарите, Кристијан Дростен, спада у најбоље познаваоце вируса у Немачкој и најутицајније саветнике власти па је за многе трачак наде његова недавна изјава да је нови сој корона вируса – омикрон истовремено „шанса” да се изађе из кризног модуса. Сви ће се пре или касније инфицирати. Тим путем се нужно иде, нема алтернативе, рекао је Дростен за лист Тагешспигел, преноси Дојче веле.

Док готово цела Европа бележи рекордан број зараза, подаци из клиника кажу да број тешко оболелих не скаче једнаким темпом. Омикрон је знатно заразнији, али, изгледа, и знатно блажи.

Да је то почетак краја пандемије и да ће корона прећи у такозвано ендемско стање попут грипа, вируса који се јавља ту и тамо, сезонски, али више нема потенцијал да масовно убија, мисли и директор за Европу у Светској здравственој организацији (СЗО) Ханс Клуге, а преноси Бета.

„Може се очекивати да Европа иде ка завршној фази пандемије”, рекао је он.

Рајтшустер: Главни њемачки вирусолог препоручује вакцинисанима да се заразе короном

У Великој Британији талас омикрона попушта после масовног заражавања око Нове године. Немачки министар здравља очекује да рекордан број зараза у овој земљи буде достигнут средином фебруара, после чега следи пад.

Клуге каже да ће након тог таласа „на неколико седмица или месеци” у друштву постојати јак имунитет против короне „или захваљујући вакцинацији или јер су људи прележали вирус”. Уз то би дошао ефекат пролећа и лета, када је мање зараза.

„Дакле, можемо да се припремимо да ћемо имати једно време мира пре него што се ковид врати крајем године”, рекао је он и додао: то што ће се ковид вратити, не значи да ће се пандемија вратити.

Према проценама СЗО, до марта би око 60 одсто Европљана могло да буде заражено омикроном.

„Њемачки др Кон“: Бој се ближњег свога као самог себе

Гернот Маркс, председник немачког удружења интензивне медицине, каже да су у немачким болницима на респираторима тренутно махом невакцинисани. „Тренутно на станицама интензивне неге не видимо случајеве омикрона”, рекао је он.

Други додуше упозоравају да омикрон кружи махом међу младима који су пуно у покрету. Ваља причекати да се виде ефекти међу старијима од 60 година и међу невакцинисанима.

У Немачкој још постоје задршке када је у питању попуштање мера. Тренутно у већину објеката попут ресторана или бутика смеју да уђу само вакцинисани и они који су прележали вирус.

Стручњаци као могуће ризике виде појаву сасвим новог соја који би давао озбиљнију клиничку слику него омикрон. Такође, нејасно је још какве дугорочне последице по здравље оставља омикрон.

„Још је прерано за процену омикрона. Остаје велики знак питања и то је разлог што још не можемо да кажемо: хајде да допустимо све као пре”, рекла је вирусолошкиња Сандра Цизек са Универзитетске клинике у Франкфурту.

Директор Фајзера: Омикрон сој последњи у којем ће се живети под рестрикцијама

Зависиће много и од стопе вакцинације, понављају стручњаци. Кристијан Дростен каже да вирусу треба дозволити да се шири тек када најшири могући број људи буде имао имунитет, иначе би „превише њих могло да умре”.

„Због великог удела старијег становништва у Немачкој морамо да стварамо имунитет преко вакцине”, додао је.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Кад је докторирао? Зна ли се тачно?

Оставите коментар