Немачка креће у легализацију канабиса

Декриминализација марихуане могла би да донесе Берлину приход од 4,7 милијарди евра годишње и 1,36 милијарди евра уштеде на полицијским и правним трошковима

Фото: Pixabay

Немачка је кренула стопама Малте и могла би ускоро постати друга земља ЕУ у којој ће љубитељи „траве” моћи да слободно, без страха од полиције, упале „џоинт”.

За разлике од демохришћана Ангеле Меркел, који су годинама одолевали притисцима за декриминализацију лаких дрога, нова немачка влада, предвођена социјалдемократом Олафом Шолцем, најавила је легализацију марихуане. Владајућа „семафор коалиција” омогућиће контролисану продају канабиса у „рекреативне” сврхе свим пунолетним грађанима у специјалним продавницама.

Предлог да се успостави регулисано тржиште за продају и конзумацију марихуане за одрасле, али и да се промовише другачија политика о лаким дрогама, која осим контроле квалитета, подразумева и ефикасне законе о заштити младих од употребе опијата.

Иако још увек није одређен временски рок за доношења новог закона, уживаоци канабиса очекују да би то могло да се догоди током 2022. године. Како пише „Фајненшел тајмс”, овакав потез Берлина могао би да се покаже као преседан који ће утицати на глобални бизнис узгоја и продаје марихуане јер ће друге земље које још размишљају о легализацији лаких дрога помно пратити шта се дешава у Немачкој.

По садашњим немачким прописима уживање марихуане није незаконито, али њена куповина је забрањена. Оваква контрадикторна правна позиција с канабисом присутна је и у другим европским земљама, укључујући Холандију, Португалија и Шпанију. Поседовање малих количина „траве” и даље може бити третирано као прекршај, док је истовремено њено коришћење доступно у одређеним кафићима или друштвеним клубовима канабиса.

План немачке владе који ће отворити велико тржиште за узгајиваче и трговце марихуане је да се четири године после доношења закона направи процена о последицама легализације канабиса. Немачка ће бити највећа држава на свету која ће легализовати канабис после Уругваја, Канаде, Малте и 18 савезних држава у САД. Према студији Универзитета „Хајнрих Хајне” из Диселдорфа, декриминализација марихуане би могла да донесе нето корист држави од 4,7 милијарди евра годишње, укључујући 2,8 милијарди евра пореских прихода и 1,36 милијарди евра уштеде на полицијским и правним трошковима.

Никола Варагић: О легализацији канабиса

Иако Амстердам, Копенхаген, Праг и Барселона важе за „европске престонице канабиса”, где се уживање ове лаке дроге толерише, Малта је прва земља ЕУ која је половином децембра усвојила у парламенту закон о узгоју и употреби марихуане. Пунолетнима је дозвољено да носе до седам грама канабиса, а да не гаје више од четири биљке код куће.

Влада Малте је саопштила да нови закон има за циљ окончање криминализације људи због пушења дроге и смањење криминалне трговине. Закон који још чека на потпис председника Малте омогућиће и грађанима да легално у својим кућама држе и до 50 грама сушеног канабиса.

Према променама закона на Малти свако ко носи више од седам грама, али мање од 28 грама може бити кажњен до 100 евра. Казна за пушење у јавности биће 235 евра, а они који пуше канабис пред малолетнима могу бити кажњени до 500 евра. Биће основана удружења за дистрибуцију дроге или семена за узгој канабиса, чиме ће се регулисати колико неко купује – а појединац може бити члан само једног удружења.

Нова владина организација под називом Управа за одговорно коришћење канабиса биће задужена за спровођење закона на Малти, који, између осталог, прописује да се продавнице марихуане морају налазити на више од 250 метара од школа или омладинских центара.

„Малта је формално донела закон о ономе што се у другим европским земљама налази у чудној сивој зони”, каже за „Форбс” Стив Ролс, аналитичар британског удружења „Променимо политику о дрогама”, које се залаже за крај прохибиције марихуане.

После Малте и Немачке, и власти Луксембурга и Швајцарске најављују промену прописа и успостављање правно регулисаног тржишта канабиса, а у Италији ће у 2022. години бити одржан референдум о легализацији марихуане.

У легализацију канабиса је кренула и Северна Македонија, када је сада бивши премијер Зоран Заев крајем 2020. поручио да ће сваки грађанин моћи да за личну употребу код куће узгаја две до три биљке канабиса. У међувремену, македонска влада је прошлог лета предложила и закон који ће омогућити легалан извоз сушеног канабиса.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар