Годишњица смрти војводе Живојина Мишића: „Ko не зна за страх, тај иде напред!“

Највећи успех војводе Мишића после Колубарске битке везан је за савезничку солунску офанзиву 1918. године, у којој је српска војска исписала једну од најславнијих страница своје ратне историје

Живојин Мишић (Фото: Спутњик/Лола Ђорђевић)

„Живот је вечита борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред!”, чувена и често цитирана максима војводе Живојина Мишића, једног од највећих војсковођа Србије, чији се војнички маневри и данас изучавају на војним школама, у потпуности је осликавала његов приступ вођењу борбених операција српске војске.

У тешким и драматичним тренуцима Колубарске битке, доносећи на своју руку важне одлуке, кршећи заповест Врховне команде, извојевао је највеличанственију победу српске војске током Великог рата.

Вештим и помало лукавим маневром, исцрпљену и измучену војску, која је била у доброј мери и деморалисана и која се „развлачила у каљугама од Дрине до Колубаре” повукао је у дубину територије централне Србије, чиме је заварао непријатеља, а српској војсци дао времена да се опорави, пре него је поведе у контранапад.

Преласком у противофанзиву српска војска је приредила непријатељу стратегијско изненађење и стекла предност од непроцењивог значаја за даљи ток, па и коначан исход битке. За ту, највећу победу српске војске у Првом светском рату, Живојин Мишић је добио чин војводе, док је његов супарник Оскар Поћорек смењен са места главнокомандујућег Балканске војске.

Колубарска битка је имала значај и на глобалном плану. Силовита српска победа одложила је улазак у рат Бугарске, која се спремала да уђе у рат на страни Централних сила, рачунајући да је Србија поражена и да ће без борбе доћи до територија око којих је против Краљевине Србије годину дана раније водила Други балкански рат.

Највећи успех војводе Мишића после Колубарске битке везан је за савезничку солунску офанзиву 1918. године, у којој је српска војска исписала једну од најславнијих страница своје ратне историје.

Још једном је крилатица „Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред“ давала ветар у леђа српском војнику да крене у офанзиву са само једним циљем – ослобођењем отаџбине!

Полагањем венаца на гроб на Новом гробљу поводом 101. годишњице смрти, данас је одата почаст великом српском војсковођи. Државну церемонију предводио је потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Dragi nas vojvodo, pocivaj u miru. Kad bi samo danas mogao da nas vidis ovako hrabre i smele pred famoznim virusom koji ima skoro natprirodne moci da menja hiljadu lica tj. sojeva, sta li bi nam rekao? Kad bi nas video sa brnjicama na nasim licima, sta bi uradio?

    12

Оставите коментар