Врховни суд САД није дозволио обавезну вакцинацију у великим фирмама, али одобрио обавезну имунизацију здравствених радника

Федерална агенција за безбедност и здравља на раду раније усвојила да запослени у компанијама са најмање 100 радника морају да буду вакцинисани или недељно тестирани на ковид

Фото: Бета/АП

ВАШИНГТОН – Врховни суд Сједињених Америчких Држава блокирао је уредбу америчког председника Џозефа Бајдена о обавезној вакцинацији или недељном тестирању запослених у великим компанијама, али је администрацији одобрио да спроведе одлуку о обавезној вакцинацији здравствених радника.

Та одлука је донета након што је суд прошлог петка саслушао аргументе у поступку о привременој обавезној вакцинацији коју су у новембру издале две савезне агенције са циљем да повећају стопу вакцинације у САД и да радна места и здравствене установе учине безбеднијим, преноси Ројтерс.

Врховни суд био је подељен у оба случаја.

У првом је против уредбе председника Бајдена гласало шест конзервативних судија, а подржало је троје либералних.

У другом одлука је донета са пет гласова за и четири против, при чему су се две конзервативне судије придружиле либералним.

Федерална агенција за безбедност и здравља на раду раније је усвојила правило према којем запослени у компанијама са најмање 100 радника морају да буду вакцинисани или недељно тестирани на ковид-19.

Федерални суд блокирао Бајденову уредбу о обавезној вакцинацији здравствених радника у 10 америчких држава

То правило односи се на више од 80 милиона запослених, а предузећа широм САД требало је да почну да је примењују прошлог понедељка.

Противници одлуке, које предводи држава Охајо, као и поједине пословне групе тражиле су од судија да је блокирају након што је суд ниже надлежности укинуо забрану у вези са том одлуком.

Друга обавезујућа одлука подразумевала је обавезну вакцинацију за око 10,3 милиона здравствених радника у око 76.000 установа, укључујући болнице и домове за старије грађане који се финансирају из програма здравственог осигурања Медикер и Медикејд.

Др Питер МекКала: Пацијенти које смо највише желели да заштитимо најчешће су умирали од вакцина

У неправоснажној пресуди Врховног суда у вези са великим компанијама наводи се да правило Управе за безбедност и здравље на раду не представља примену регуларних федералних овлашћења, преноси Танјуг.

„Омогућити Управи да регулише опасности и изазове у свакодневном животу, јер већина грађана има посао и суочава се са истим ризицима, значајно би проширила регулаторна овлашћења тог тела без одобрења Конгреса”, наводи се у образложењу пресуде.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар