Федерални суд блокирао Бајденову уредбу о обавезној вакцинацији здравствених радника у 10 америчких држава

Федерални суд раније суспендовао одлуку администрације о обавезној вакцинацији у компанијама које имају више од 100 запослених

Џозеф Бајден (Фото: Петер Клаунцер/АП фото)

Федерални судија блокирао је данас уредбу администрације председника Џозефа Бајдена о обавезној вакцинацији хиљада здравствених радника у 10 држава које су поднеле тужбу.

У судској одлуци је наведено да федерални центри за медицинску негу и помоћ немају јасна овлашћења од Конгреса да нареде запосленима који учествују у два владина програма здравствене заштите за старије, инвалидне и сиромашне да се вакцинишу.

Прелиминарна забрана америчког окружног судије Метјуа Шелпа са седиштем у Сент Луису односи се на државе које су поднеле тужбу: Аљаску, Арканзас, Ајову, Канзас, Мисури, Небраску, Њу Хемпшир, Северну Дакоту, Јужну Дакоту и Вајоминг. Сличне тужбе су у току и у другим државама.

Бајденова уредба о обавезној вакцинацији обухвата више од 17 милиона радника широм земље у око 76.000 здравствених установа и пружалаца здравствене кућне неге, који до 6. децембра треба да приме прву дозу а другу до 4. јануара.

Центар за контролу и превенцију заразних болести САД: „Имунитет крда“ више није битан – не размишљајте о „конкретном циљу“

Данашња судска одлука је друга која је блокирала спровођење уредбе о обавезној вакцинацији.

Федерални суд је раније суспендовао одлуку администрације о обавезној вакцинацији у компанијама које имају више од 100 запослених.

Судија је навео да су федерални званичници вероватно прекорачили своја законска овлашћења.

Главни тужилац Мисурија Ерик Шмит који је поднео тужбу у име држава, рекао је да уредба о обавезној вакцинацији представља „прекорачење овлашћења“ од стране оних који „корона вирус користе као оруђе“ за контролу над људима.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 30. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар