Никола Маловић: Terra Australis

Приликом вјенчања Новака Ђоковића у Боки (2014) Младопаштровићи су, с брда, из порте Цркве Св. Саве, лансирали бродску SOS ракету

Никола Маловић (Фото: Матија Крстић)

Дијелимо се на оне који би могли да живе на острву, и на оне који не би, у мору осталих, нама тако слатких или пак наметнутих подјела.

Острво је овдје, боме, симболично казано. Може да буде и кућа, и стан, па и соба, ако се тамо, згађени новом нормалношћу, повучемо добровољно, а може да буде и Мамула и Алкатраз, ако означава затвор, мада може да буде велико as a continent: као Аустралија.

Аустралију је, каже официјелни протестантски наратив, уложивши истраживачки напор 1768–1771, бродом „Endeavour“ („Напор“), открио капетан Џејмс Кук, и право Британске империје положио на њ.

Ипак, први истраживач Terre Australis био је холандски адмирал Виљем Јансон, који је 1606. године, 164 прије Кука, мапирао чак 320 километара сјеверозападне обале Аустралије, са жељом да тај велики комад географије придода холандској круни.

Зид у приморском дому здравља, детаљ (Фото: Н.М)

По свој су прилици Португалци стигли прије Холанђана, већ почетком 16. вијека, о чему свједоче пронађени португалски топови из тог доба.

Постоје, такође, три порцуланске кинеске вазе с картама на којима се јасно виде препознатљиве контуре Аустралије. На једној вази из половине 15. в., која се чува на Тајвану, исцртане су источна и југоисточна обала, до регије данашњег Мелбурна, с грубим контурама Тасманије. Највише се види на вази из 1477, чија мапа приказује Нови Зеланд и Аустралију.

Како било, позната нам је историја острва-континента након што је потпало под власт Британске империје. Једине људе који нису знали за рат, тамошње су Абориџине прогласили животињама, и до данас их готово истријебили. Да није било абориџинског Вук Караџића – Би Вонгара (B. Wongar), свијет не би знао за каталошки број непочинстава укључујући и геноцид који су Британци починили над Абориџинима. Све до 1981. мислило се да је писац и антрополог Би Вонгар – Абориџин, јер је у књигама преведеним на многе свјетске језике детаљно описао живот аустралијских домородаца. Живио је с њима и предано биљежио њихова усмена предања. Тек кад је јавно почео да почетком 20. вијека говори о страдањима Срба, тек кад је почео да повлачи паралеле у страдању Абориџина и Срба, сазнало се да је човјек који је имао подршку и Жан-Пола Сарта и Самјуела Бекета и Петера Хандкеа… све вријеме Србин, Сретен Божић, рођен 1932. у Горњој Трешњевици код Аранђеловца.

Би Вонгар је одлучио, имаће томе не мање од 20 година, да се након смрти друге супруге (прва му је била Абориџинка) повуче на имање близу Мелбурна, те да пише у релативној изолацији на свом имању, гдје му друштво прате припитомљени дивљи пси аустралијске расе динго, о којима је такође писао. Вонгарове је књиге у Србији објавила кућа Јасен. У Црној Гори их, деценију и по, једина у понуди има херцегновска Књижара Со.

Да ли се Би Вонгар на некадашњем али и данашњем затвору континенталних размјера нашао унутар гинисовског локдауна у Мелбурну, када је овај град био закључан 262 дана, почев од марта 2020, ја не знам. Али видим у што се Мелбурн претворио, кад и цијели континентални затвор – кроз призму скандала што се, посред Божића 2022, заплео око Новака Ђоковића, деветоструког рекордера по броју освојених титула у „Род Лејвер арени“, на Аустралијан опену. Ђоковић је у тренутку писања овог текста заточен у хотелу трошног изгледа „Парк“, који служи као имиграциони притвор за тражиоце азила. Ђоковић је – на страну сва лажна а званична саопштења – заправо у затвору.

Какво је то непочинство учинио најбољи тенисер свијета?

Није се вакцинисао.

И самим тим у воду падају сви папири којима доказује иначе легитимно медицинско изузеће, те постаје једини заточеник од двадесетак других ималаца потврде о медицинском изузећу.

Премијер аустралијске државе Викторија поручио Новаку Ђоковићу: Само се вакциниши!

Данима је трајала агонија у вези с тим како тумачити услове под којима је Новак успио да уђе на континент, као да његов тим воде СНС-овци с дипломом Мегатренда, а не професионалци којима није могао да зафали ФТ-1П – како се у Србији пошалично каже када имаш све – осим тог последњег, кључног папира.

Национални тениски савез Аустралије, јављају агенције, са директором Аустралијан опена, „могли би да буду кривци јер су послали свим играчима, и Ђоковићу, погрешне информације о медицинском изузећу и учешћу на Аустралијан опену“. Како да не. У озбиљним временима оваква би вијест била немогућа. Јер је до те мјере неозбиљна да иште у најмању руку оставку директора турнира, кад и моментално пуштање Новака Ђоковића из притвора.

Али не. Новак је улетио у замку ода Империје, јер се, будући да упорно одбија конац каријере кад и вакцинацију, непрестано појављује на теренима с амбицијом да иза себе, са 21 гренд слем титулом најмање, остави Роџера Федерера (20) и његовог пројектованог супарника Надала (20), Шпанца милог бијелој протестантској елити, но недовољно отменог да би златним словима остао уписан као тенисер Број један свих времена.

Невакцинисани се Новак Ђоковић појавио на најгорем могућем планетарном мјесту, јер је управо Аустралија генерисана да га колективно мрзи зато што је као острвски континент скоро па двије године затворена због баука к-19. Лакше је постати ехо медијске хајке против свих невакцинисаних који уносе смрт у острвски казамат, неголи повјеровати у вјеродостојност снимака на којима се види како се обесхрабрују сви што још увијек воле Нолета, од којих се одузимају навијачки натписи, премда на њима не пише ништа увредљиво, него се само охрабрује Ђоковић да узме 10. трофеј у Мелбурну.

Матица Српска: Отворено писмо подршке нашем почасном члану Новаку Ђоковићу

О томе се ради.

На Божић 2022. Новаку се Ђоковићу ломио ум. Потрајаће док сазнамо да ли је могао да каже, прије доласка у трошни хотел „Парк“, а у три лепе, одлазим из Аустралије! Ако Новаку ипак „дозволе“ да заигра на Аустралијан опену, биће то зато што су специјалисти за менталну манипулацију оцијенили да му је осовина сломљена, те да не може да побиједи на очигледно намјештеном турниру.

Не знам само колико је могуће проучити српски инат.

Много нас је коштао, али би га требало сачувати као прилог свјетској културној баштини. Да није српског ината, не би Новак Ђоковић, сам против елите, постао Број 1. У тренутку слања овог текста (понедељак, 1.30), на суђењу Ђоковићу „дошло је до техничких проблема“, па се процес није могао пратити путем видео-линка, што баца још већу љагу на највећи скандал у историји спорта. Ни АТП се није огласио!

У години пред рат, сваки је симбол испливао на површину. Нема више случајности. Ни око историје острва, ни око Абориџина, ни око Би Вонгара, ни око Мелбурна, ни око гинисовског локдауна, ни око једног од четири елитна тениска турнира, са све Ђоковићем као главним ликом, да ли глобалне трагедије, да ли глобалне драме.

Објава Срђана, оца Новака Ђоковића (Извор: Инстаграм/Информер)

Минулих је дана у објекту „Парк“ – имиграционом притвору за тражиоце азила, на симболичкој равни понижена Србија. Нико ко је у Београду могао да удари шаком о сто, није ударио шаком о сто.

Ђоковић се усудио и причао против Рио Тинта, те широм свијета раширене рударске мреже која се у години од короне, 2020, извинила Абориџинима што им је у клисури Јукан, у регији Пилнара, уништила пећине са артефактима старим 46 хиљада година. Зна Ђоковић да се и нама тако могу уљудно извинити, да се и њему, кад изађе из казамата „Парк“, могу уљудно извинити, јер извињење a posteriori не кошта ништа.

Ђоковић упорно одбија да се повуче док је још увијек Број 1.

Вјерујем да вјерује како још дуго то може да буде.

Новак Ђоковић се вјенчао у Боки

Јула 2014. неко је први пут сам закупио цијели монденски Св. Стефан. Да би се вјенчао.

Будући да младожења није дошао из свијета смртника него са спортског Олимпа, узвитлало се море папараца, не би ли загребали макар драм злата са златног Новака Ђоковића, Тесле међу атлетама.

У акцији тумачења свијета који је за себе и за све бројнију фамилију створио Ноле, било је и незрелих коментатора, од којих су му неки замијерали што није одлучио да се вјенча у Високим Дечанима, јер потиче са Косова – као да би тамо уопште било могуће повезати и православље и Европу у свадбарском и безбједносном смислу. Други су налегли на руду, повјеровавши како ће се Ђоковићи, супротно канону, вјенчати током Петровског поста у цркви, што се није догодило него се скромно, кад одоше званице, двоје младих и лијепих, обећаше пред Богом на Петровдан, 12. јула 2014, у Цркви Св. Стефана, на Св. Стефану.

Острвски су Свети Стефан саградили Паштровићи, српско племе које се старином рачуна у Бокеље. Они су и донирали добар дио земљишта да се на обали тапијом утемељи српски краљ од Карађорђевића. Поносни што је баш Србин, Нован Ђоковић, а не неки странац, тај који је одлучио да један од најзначајнијих тренутака у свом животу заувијек повеже са тлом чији су титуларни власници – а у немогућности да му физички приђу, Паштровићи су послали писмо у коме се између осталог наводи:

„Поштовани младенци,

„Част нам је да смо вама домаћини. Молимо вас да погледате горе, према брду, изнад острва, ка Цркви Св. Саве. Ко довијека живи… (У потпису: Млади Паштровићи).“

Имао се рашта (и) родити: популарни стих писан срцем, Св. Стефан (Фото: Стефан Грломан)

Ђоковић је узео двоглед и погледао високо ка позицији Цркве Св. Саве, која као командни мост стоји у односу на острво. РТС је успио да забиљежи како је дочекан ас.

Носилац ордена Св. Саве првог степена читао је ћирилична слова писана црвеном и плавом бојом на бијелој позадини, у дужини од 12 m, али ту није био крај симболици, јер су Младопаштровићи (С. Г.; Б. Ш.; П. К.; Л. А.; В. Ј…) уочи вјенчања звонили са цркве, и према Милочеру – гдје су у краљевој вили одсјели младенци – лансирали бродску SOS ракету, која лети високо, ствара црвену свјетлост у облику лопте, и види се надалеко. У значењу: Save Our Soles. Срби бројни, и заиста бројни обални Руси, разумјели су поруку.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 14. 1. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Poruka u flaši/boci , koja je danas poslata iz zemlje sa imenom , DOLE ISPOD , na put oko sveta , od premijera zemlje ,sa imenom SKOT , glasi :
  Zatvorio sam sve moje podanike za sada na dve godine , sve dok od novorođenčeta ,
  svi redom nedobiju po najmanje tri FAJZER vakcine .
  Odrekao sam se Julijana Asanža , već deset godina .
  Par zar da dozvolim da nam :
  HEMIJSKO ORUŽJE ZA MASOVNO UNIŠTAVANJE ,
  zvano : MED NOVAK MAX ĐOKOVIĆ , slobodno šeta sa tim reketom , i mlatara sa njime , i još na kraju krajeva da ga debelo platimo za sve to , i još povrh svega toga
  zdrav i prav , nevakcinisan i vidi bogati , misli svojom glavom , da mi baci buvu u glave mojih lobotomisanih
  klimoglavih podanika , e neće moći , na mom ostrvu
  zvanom : DOLE ISPOD BOGU IZA LEĐA.

  27
 2. https://www.abc.net.au/news/2019-06-03/chinese-warships-enter-sydney-harbour-south-china-sea-claims/11172578

  Nikola,vrlo zanimljivo kao i uvek. Da dodam i ja jednu zanimljivost o kojoj se ne pise i ne spominje/

Оставите коментар