Бразил: Одлука да се почне са вакцинацијом деце од пет година разбеснела председника Болсонара

Одлука је разбеснела бразилског председника, који се противи вакцинацији деце, рекавши да неће дозволити да му 11-годишња ћерка прими вакцину и упозорио на могуће нежељене ефекте

Извор: НСПМ

Петнаесторо бразилске деце примило је данас вакцину против ковида-19, неколико недеља након што је државни здравствени регулатор издао одобрење за вакцину компаније Фајзер (Pfizer) за децу од пет до 11 година.

Државни здравствени регулатор издао је 16. децембра одобрење за употребу вакцина код деце од пет до 11 година које је развила компанија Фајзер.

Одлука је разбеснела бразилског председника Жаира Болсонара, који се противи вакцинацији деце, рекавши да неће дозволити да му 11-годишња ћерка прими вакцину и упозорио на могуће нежељене ефекте.

Њујорк: Уместо вечере у ресторану невакцинисани бразилски председник Болсонаро јео пицу на улици

Уместо да следи упутства регулатора, Болсонарово министарство здравља објавило је онлајн анкету са питањем да ли лекари треба да преписују вакцинацију деце.

Поједине Болсонарове присталице водили су кампању на друштвеним мрежама, позивајући људе да гласају против.

Упркос томе, већина од готово 100.000 учесника анкете одговорило је да подржавају добровољну вакцинацију и давање приоритета деци са здравственим проблемима, али се противи захтеву лекарског рецепта за добијање вакцине.

Бразил: Сенатори председника Болсонара због короне терете за злочин против човечности

Министарство здравља је прошле недеље саопштило да ће дозволити вакцинацију деце.

Осмогодишњак из групе домородаца Ксаванте први је данас примио вакцину у болници у Сао Паулу, дан након што је 1,2 милиона доза намењених деци стигло у Бразил.

Дечак се налази на лечењу у Сао Паулу од генетске болести због које има протезе на удовима. Његов отац племенски вођа, гледао је имунизацију свог сина путем интернета.

До данас поподне, само шест од 27 бразилских држава добило је вакцине за децу. Прес служба Министарства здравља навела је логистичке проблеме и рекла Асошијетед пресу да ће дозе бити испоручене преосталим државама током викенда.

Валентина Арсић Арсенијевић: Одрасли могу да бирају између пет вакцина – зашто деци само Фајзер?

Вакцинација деце у већини њих почеће у понедељак.

Бразил има око 20 милиона деце узраста од пет до 11 година, навело је министарство.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 15. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар