Мериленд: Амерички хирурзи први пут пресадили човеку срце генетски модификоване свиње

Ранији покушаји трансплантација органа са животиња на човека нису успели, углавном зато што би тела пацијената брзо одбацила животињски орган

Извор: Бета

Амерички хирурзи су први пут пресадили човеку срце генетски модификоване свиње, у последњем покушају да спасу живот пацијента у савезној држави Мериленд.

Болница у Мериленду је синоћ саопштила да се пацијент осећа добро три дана после експерименталне операције.

Иако је још прерано за процену да ли ће операција бити успешна, она је значајан корак у вишедеценијским научним разматрањима о могућности коришћења животињских органа у трансплантацијама.

Лекари Медицинског центра Универзитета Мериленда наводе да је трансплантација показала да срце генетски модификоване животиње може да функционише у људском телу, а да не буде одмах одбачено.

Пацијент Дејвид Бенет, 57-годишњи мајстор из Мериленда, знао је да нема гаранција да ће експеримент успети, али је умирао, није могао да прими људско срце и није имао другу опцију, рекао је његов син за Асошиејтед прес.

„Избор је био смрт или ова трансплантација. Желим да живим. Знам да су шансе за успех мале, али то је мој последњи избор“, рекао је Бенет дан пре операције.

Извор: Бета

Он је јуче самостално дисао, али је још био повезан на апарат који помаже његовом новом срцу. Следећих неколико недеља биће од кључног значаја, а лекари ће пажљиво пратити рад новог срца.

Тренутно постоји огроман недостатак људских органа донираних за трансплантације, због чега научници настоје да установе како да користе животињске органе. Прошле године је у САД обављено око 3.800 трансплантација срца, што је рекордан број.

Ранији покушаји трансплантација органа са животиња на човека нису успели, углавном зато што би тела пацијената брзо одбацила животињски орган.

Познат је случај тешко болесне бебе из 1984. године, која је живела 21 дан након што јој је пресађено срце павијана.

Сада је разлика у томе што су хирурзи из Мериленда користили срце свиње чији су гени модификовани како би из њених ћелија био уклоњен шећер заслужан за брзо одбацивање органа.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 11. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар