УН: Албанија ће до краја века имати мање од милион становника

И Албанија и Северна Македонија се надају да ће брзо чланство у Европској унији обезбедити бољу будућност и променити образац миграција

Фото: AP Photo/Visar Kryeziu

Албанија доживљава најгору демографску кризу у региону, са 1,7 милиона људи или 37 одсто становништва које је напустило земљу у последње три деценије, наводи се у извештају Популационог прегледа Уједињених нација.

Према извештају УН, очекује се да ће нација од скоро три милиона људи пасти испод милион до краја овог века, преносе косовски медији.

После Албаније, Северна Македонија је такође у лошој демографској ситуацији, где је четвртина становништва отишла из државе од раних 1990-их.

Последњи попис спроведен крајем 2021. показује пад броја становника од 10 одсто у само последње две деценије. Скоро 600.000 Македонаца преселило се у иностранство у деценијама након независности земље.

И Албанија и Северна Македонија се надају да ће брзо чланство у Европској унији обезбедити бољу будућност и променити образац миграција. Сада је напредак у ЕУ Северне Македоније и Албаније заустављен због вета Бугарске.

Евростат: Прве дозволе за боравак у ЕУ становницима Србије 2008-2021.

Још једна балканска земља која је тешко погођена смањењем броја становника је Србија. Према подацима Светске банке, очекује се да ће земља са скоро седам милиона становника имати милион становника мање до 2050. Србија сваке године практично изгуби један град. Стотине хиљада Срба отишло је из земље после ратова и распада бивше Југославије 1990-их.

Неки од разлога због којих је балкански регион током деценија доживео бујну миграцију могу се пратити у распаду бивше Југославије, грађанским ратовима и економским тешкоћама које су уследиле. Босна и Херцеговина је вероватно најтеже погођена земља у региону, пренео је Н1.

Неке студије говоре да скоро половина грађана рођених на Западном Балкану више не живи тамо.

Вечерње новости: Све мање Албанаца на КиМ, број ученика за десет година пао за трећину

Још један пример утицаја феномена емиграције је Косово, које је између 2007. и 2018. изгубило 15,4 одсто становништва.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 11. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Сада блентави Срби, по свом обичају, нека почну да се брину о томе како се смањује становништво Албаније, Хрватске, становништво на Космету,… уместо себе да гледају како ће изаћи из сопственог ћорсокака, односно како ће себе спасти биолошког нестанка, који је евидентији него код било код другог народа.

Оставите коментар