Ентони Годфри: Ако се Србија ослони само на снабдевање из Русије, биће теже да преговара о повољној цени

Русија приступ енергентима користи за политичке сврхе. Србија не треба да буде талац само једног извора енергије. То је мудра политика и председник Вучић то добро разуме, рекао амбасадор САД

Ентони Годфри (Фото: Танјуг – Р.П.)

Србија треба сама да донесе одлуке по питању енергената, али је за њу најбоље да диверзификује изворе енергије и начин на који производи своју енергију, изјавио је данас амбасадор САД у Београду Ентони Годфри.

„Ако се ослоните само на снабдевање из Русије, биће вам теже да преговарате о повољној цени. Очекујемо да ће Србија ускоро учествовати у веома важном програму за увођење увоза гаса преко Грчке, што је веома важно партнерство. Важно је да уведе нове изворе енергије, пре свега, зелене изворе енергије. Поносан сам што америчке фирме у том циљу сарађују са Србијом”, рекао је Годфри за ТВ Прва, пренео је Танјуг.

Осма тачка Вашингтонског споразума: Диверсификовати снабдевање енергијом

На констатацију да Србија жели што јефтинији  гас а да би он преко америчке компаније био скупљи, Годфри је рекао да је о томе много разговарао са председником Александром Вучићем и поновио да је за дугорочну енергетску будућност Србије најбоље да диверзификује енергију јер ће онда имати бољу цену.

„Циљ председника Вучића је да учествује у још једном гасоводу са балканским партнерима, тако да би имала приступ изворима ван Русије. Нажалост, ми видимо да Русија приступ енергентима користи за политичке сврхе, Србија не треба да буде талац само једног извора енергије. То је мудра политика и председник Вучић то добро разуме”, рекао је Годфри.

Телефонски разговор Вучића и Путина: Србија ће ове зиме имати довољно гаса

„Србија је суверена земља и мислим да разуме да диверзификује изворе снабдевања, како политички тако и економски”, закључио је он.

Годфри је изјавио да је билатерална безбедносна сарадња Србије и САД на највишем нивоу и да Вашингтон не замера Србији најновију набавку наоружања из Русије.

„Ми признајемо да се Србија определила за војну неутралност. Ако Србија жели да буде партнер са Русијом ми то прихватамо као одлуку Србије, али желимо да буде партнер и са САД. Могу да потврдим да нам је билатерална безбедносна сарадња на највишем нивоу”, рекао је Годфри.

Он је подсетио да Србија набавља наоружање и опрему и од Француске, и од САД, и од других земаља.

Габријел Ескобар: Србија има много више војних вежби са НАТО него са Русијом и Кином

Годфри је истакао да САД не виде Србију као претњу, али се пита како суседне земље доживљавају Србију, да ли постављају питање који су циљеви Београда и зашто троши новац на наоружање пре него на инфраструктуру или енергетику.

„Ово је време за инвестирање у инфраструктуру и поносни смо на сарадњу коју Србија има са САД у тој области, иако смо задовољни и због тога што смо недавно имали заједничку војну вежбу падобранских јединица. Али, мислим да је приоритет да Србија буде јак економски партнер суседним земљама”, закључио је Годфри.

Опрема: Стање ствари

(Политика/НСПМ, 29. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар