Протест против ковид пропусница у Румунији

Демонстранти, углавном без маски, су се окупили испред зграде парламента и блокирали саобраћај. Десетине људи насилно је ушло у двориште зграде парламента

Фото: Бета/АП

БУКУРЕШТ – Стотине десничарских демонстраната окупило се данас у Букурешту протестујући због нацрта закона који уводи „зелени сертификат” на радним местима, као једну од мера власти у борби против ширења корона вируса.

Румунија, држава ЕУ од око 19 милиона становника, током октобра и новембра се суочила са најсмртоноснијим порастом броја заражених корона вирусом и смртних случајева што је довело до преоптерећења болница и читавог здравственог система.

Власти су крајем октобра пооштриле мере ограничења па је дневни број нових инфекција од тада пао на најнижи ниво од августа.

Након што је Румунија потврдила више од десет инфекција омикрон сојем корона вируса власти сада траже начин да спрече нови пораст броја заражених, јавља Бета.

Нова коалициона влада расправља о закону који би обавезао раднике да послодавцима доставе зелени сертификат – доказ о потпуној вакцинацији, прележаној болести ковид-19 или негативан резултат теста.

Сертификати би били уведени након што стопа инфицираних корона вирусом три узастопне недеље расте изнад одређеног броја случајева.

Румунија: У октобру 2021. највећи број умрлих од почетка пандемије

Само 40 одсто становништва Румуније је примило две дозе вакцине против корона вируса. Око два милиона њих је примило „бустер” дозу која се сматра неопходном у борби против омикрона.

Демонстранти, углавном без маски, су се окупили испред зграде парламента и блокирали саобраћај. Десетине људи насилно је ушло у двориште зграде парламента, а неки су покушали да приступе згради, што је спречила полиција.

На протесту су учествовале различите десничарске групе, укључујући присталице румунске националистичке партије АУР, која има посланике у парламенту. Лидер АУР-а Ђорђ Симион позвао је грађане да блокирају зелени сертификат и предлог закона назвао неуставним.

Министарство здравља Румуније је саопштило да усвајање закона о ковид сертификатима „мора узети у обзир интерес јавног здравља” али и побринути се за „функционисање привреде”.

Очекивања да ће се током зимских празника стотине хиљада Румуна који живе у иностранству вратити кући, подстакло је власти да уведу обрасце за лоцирање путника како би се побољшала могућност праћења инфекције. За 24 сата попуњено је више од 100.000 образаца.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Подршка демонстрантима против дискриминације људи и срамнихм ничим оправданих аусфајса.

  2. Како они знају да су то „стотине десничарских демонстраната“? Да ли онај ко није десничар не може да буде против аусвајса? Или је то постао критеријум класификације – ако си против аусвајса, онда си десничар.

Оставите коментар