Дијана Хркаловић поново ухапшена

Бившој државној секретарки МУП-а Виши суд одредио је притвор због опасности од бекства и утицаја на саучеснике

Дијана Хркаловић (Фото: Принтскрин)

Бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић ухапшена је вечерас, потврђено је Танјугу у Тужилаштву за организовани криминал.

Усвојена је жалба тужилаштва, па је Виши суд одредио данас притвор због опасности од бекства и утицаја на саучеснике након чега је Хркаловић поново ухапшена, речено је Танјугу у тужилаштву.

Апелациони суд у Београду укинуо је раније данас решење Специјалног суда којим је 10. децембра укинут притвор бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић и наложио да се поново размотри предлог тужиоца за одређивање притвора због опасности од бекства.

Одређен притвор до 30 дана Дијани Хркаловић

„Основано се изјављеном жалбом Тужилаштва за организовани криминал указује да је првостепени суд погрешно закључио да околности које је навео тужилац у предлогу немају значај за продужење притвора, по законском основу који се односи на опасност од бекства”, рекла је за Танјуг портпарол суда Мирјана Пиљић.

Према ставу апелације, веће првостепеног суда није ценило околности, како указују, на опасност од бекства Хркаловић у тренутку када је према њој поднет оптужни предлог суду, него је само поједине околности за притвор ценио искључиво у времену када против ње није било кривичног поступка.

„Као што се основано жалбом тужиоца даље указује, првостепени суд само таксативно наводи околности, али их не цени изоловано и без довођења у везу са свим осталим околностима”, навела је Пиљић.

У одлуци Апелационог суда указано је да су због тога одлучне чињенице у првостепеном решењу погрешно и непотпуно утврђене, те да се не може се прихватити закључак првостепеног суда да нема разлога за продужење притвора због опасности од бекства.

Дијана Хркаловић пуштена из притвора

Одлуку о укидању притвора је донело кривично ванпретресно веће Специјалног суда 10. децембра након што је раније тог дана тужилаштво поднело оптужни предлог против ње због кривичног дела трговина утицајем у продуженом трајању и предложило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

Хркаловић је нешто мање од два месеца била у притвору Окружног затвора у Београду, од хапшења 15. децембра.

Тужилаштво је тог дана тражило од суда да јој продужи притвор по два нова основа – због постојања опасности од бекства и утицаја на саучеснике, али суд није усвојио.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар