Уставни суд Хрватске: Мере против корона вируса легитимне

Странка Мост ће сутра објавити да ли је у две седмице успела да скупи 370.000 потписа грађана за одржавање референдума

Фото: Flickr/Coralie Ferreira

ЗАГРЕБ – Уставни суд Хрватске одлучио је данас да су мере против корона вируса легитимне, укључујући примену ковид потврда у области здравства и социјалне заштите. Већина судија, уз три издвојена мишљења, није прихватила предлоге за оценом уставности овлашћења Националног штаба цивилне заштите, увођења ковид потврда и обавезног тестирања у здравству и установама социјалне заштите, наводи се у саопштењу Уставног суда. Председник Уставног суда Мирослав Шепаровић рекао је новинарима да ће Штаб убудуће морати детаљно да образложи сваку одлуку тако да се зна зашто се она доноси.

Он је казао да ковид потврде као мера имају законско упориште, да су нужне за остваривање циља заштите здравља, и да у том случају нема дискриминације.

Навео је и да евентуалну одлуку о обавезном вакцинисању не може да донесе Штаб, већ да то мора бити регулисано законом. Шепаровић је рекао да Уставни суд још није донео одлуку у вези са увођењем обавезног тестирања на корона вирус у јавном сектору, јер се чека да влада достави образложење своје одлуке до петка.

Зоран Милановић: Баш ме брига, довољно смо вакцинисани – нећемо ићи преко 50 одсто!

Он није желео да прејудицира одлуку о иницијативи странке Мост о референдуму којим би била забрањена употреба ковид потврда у јавном и државном сектору и регулисан рад Националног штаба цивилне заштите.

Странка Мост ће сутра објавити да ли је у две седмице успела да скупи 370.000 потписа грађана за одржавање референдума. Поједини посланици те странке рекли су раније да је скупљено довољно потписа.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар